2023 Kadınlar Günü ne zaman, neden kutlanır? Dünya Kadınlar Günü anlamı nedir, ne zaman ortaya çıktı?

Kadınlar için yılın en önemli zamanlarından birisi olan Dünya Kadınlar Günü’nün gerçekleşmesine kısa bir süre kala ne zaman kutlandığı ve tarihçesi ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Peki 2023 Kadınlar Günü ne zaman, neden kutlanır? Dünya Kadınlar Günü anlamı nedir, ne zaman ortaya çıktı? İşte Dünya Kadınlar Günü hakkında tüm merak edilenler...

04.03.2023-17:37 - (Son Güncelleme: 04.03.2023-17:37) 2023 Kadınlar Günü ne zaman, neden kutlanır? Dünya Kadınlar Günü anlamı nedir, ne zaman ortaya çıktı?

Dünya Kadınlar Günü günün en çok ar aştırılan konuları arasında yer alıyor. Kadınların temel hak ve özgürlüklerinin güvenceye altına alındığı gün olarak bilinen Dünya Kadınlar Günü’nün ne zaman kutlandığı ve ortaya çıktığı soruları başta olmak üzere pek çok konu insanların arama motorlarını meşgul etmesine sebep oluyor. Peki 2023 Kadınlar Günü ne zaman, neden kutlanır? Dünya Kadınlar Günü anlamı nedir, ne zaman ortaya çıktı?

2023 Dünya Kadınlar Günü ne zaman?

8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, 2023 yılında önümüzdeki Çarşamba gününe denk geliyor.

Dünya Kadınlar Günü anlamı nedir, ne zaman ortaya çıktı?

8 Mart 1957 tarihinde ABD’nin New York şehrinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadın, insanlık dışı çalışma şartları ve düşük olan ücretlerini protesto etmek için grev yapmaya karar vermiştir. Gerçekleştirilen grevler sebebiyle çıkan yangında işçilerin fabrika önüne kurduğu barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi hayatını kaybetmiştir. 

Dünya Kadınlar Günü

Olaydan yaklaşık 52 yıl sonra yani 1910 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirilen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin'in önerisiyle, 1857'de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her sene "Kadın Günü" olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

İlk senelerde belli bir tarih belirlenlememişti ancak her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi 1917 Bolşevik Devrimi'nin önderi ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in önerisiyle 1921'de Moskova'da gerçekleştirilmiştir.

Bu kıymetli günün adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlenmiştir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı senelerin sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme gelmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etmiştir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal