2023 ikinci cemre düştü mü, ne zaman düşecek? Cemre düşmesi ne anlama gelir?

Baharın gelişini haber eden cemre düşmesi olayının ne zaman yaşanacağı günün en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Peki 2023 ikinci cemre düştü mü, ne zaman düşecek? Cemre düşmesi ne anlama gelir? İşte soruların yanıtı...

26.02.2023-15:14 - (Son Güncelleme: 26.02.2023-15:14) 2023 ikinci cemre düştü mü, ne zaman düşecek? Cemre düşmesi ne anlama gelir?

2023 cemre düşme tarihleri günün en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Baharın gelişini müjdeleyen cemre düşmesinin ikincisinin ne zaman yaşanacağını öğrenmek isteyenler arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki 2023 ikinci cemre düştü mü, ne zaman düşecek? Cemre düşmesi ne anlama gelir?

2023 ikinci cemre düştü mü, ne zaman düşecek? 

İlk cemre havaya 19-20 Şubat tarihlerinde düştü. İkinci cemre ise suya 26-27 Şubat tarihlerinde düşecek. Üçüncü cemre ise 5-6 Mart tarihlerinde düşecek.

İkinci Cemre

Cemre düşmesi ne anlama gelir?

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hâli olduğu söylenebilir. İlk cemre 20 Şubat'ta havaya ve yedişer gün arayla da toprağa ve suya düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal