08.03.2022-13:51 (Son Güncelleme:08.03.2022-13:51)


1



2

Sonraki birinci koşul, kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak gerekiyor. Bu konuda Türkiye’deki işletmeler genelde SGK’ya personelin kusurlu ayrıldığı bilgisini vermiyor. Böylece eski çalışanını yine korumuş oluyor.



3

Ayrıca, isten ayrıldığı veya çıkarıldığı ya da iş akdinin karşılıklı fesh edildiği günden itibaren tam 3 yıl içinde en az 600 günlük işsizlik sigortası fonuna ödeme yapmış olması gerekiyor. Yani çalıştığı işyeri çalışanı SGK’ya kaydedince, çalışan adına aynı zamanda işsizlik fonuna da ödeme yapıyor. Bunu çalışanın direk ödemesi söz konusu değil. İş sözleşmesinde bu zaten otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Devlet, bu konuda yükümlülüğü işverene vermiş bulunuyor.



4

İşsizlik ödeneğine başvurusu nasıl yapılır?

İşsizlik ödeneğine başvurusu nasıl yapılır?

Çalışan şahıs işsiz kaldıktan, yani iş akdinin feshedildiği günden itibaren tam 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR ofisine müracaat etmek zorundadır. İŞKUR’a başvurular iki türlü yapılıyor. Birincisi bizzat İŞKUR’a giderek yüz yüze yapılmalıdır. İkinci yol ise intenet üzerinden kurumun www.iskur.gov.tr adresi üzerinden başvuru yapılabiliyor.



5

Kurumun intenet sitesine girdiğinizde çok kolay yönlendirmelerle sizi Başvuru Formu’na yönlendiriyor. Bu formu dikkatli, eksiksiz ve tamamen doğru bilgilerle doldurarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 30 gün içerisinde başvuru yapmazsanız hakkınızı kayıp mı etmiş olursunuz? Elsbette hayır. Ancak 30 günden sonraki her gün, kazanılmış haklarınızdan düşecektir. Öneğin 150 gün işsizlik maaşı almanız gerekirken, diyelim ki 20 gün gecikmeli başvuru yapmışsınız. Bu durumda 130 günlük işsizlik maaşı alacaksınız. Bu yüzden İş akdiniz sona erir ermez yapacağınız ilk iş İŞKUR’a İşsizlik Maaşı başvurusu yapmanızdır.



6

İşsizlik ödeneğinin süresi ne kadardır?

İşsizlik ödeneğinin süresi ne kadardır?

Bu süre oldukça önemlidir. Kişi, kendi sigorta primlerinin yatıp yatmadığını düzenli olarak kontrol etmelidir ve işten ayrılmadan önceki son üç yılda 600 günlük işsizlik sigorta priminin işveren tarafından yatırıldığını görmelidir. Bu arada İşveren bu parayı kendi cebinden değil, yine yasa gereğu çalışanın kazancından keserek ödeme yapıyor. 600 gün üstü işsizlik primi yatırılan günler ve işsizlik durumunda ödenecek gün sayısı şu şekildedir:



7

İşten ayrılmadan önceki son üç yıl içinde;

İşten ayrılmadan önceki son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği/maaşı verilmektedir.



8

İşsizlik ödeneği/maaşı, her ayın 5’inde ödenir

İşsizlik ödeneği/maaşı, her ayın 5’inde ödenir

İşsizlik Ödeneği başvurusu yapanlar T.C. kimlik kartı ve numaralarıyla herhangi bir PTT şubesine başvurarak ödeneklerini alabilirler.



9

2022 yılı işsizlik maaşı kaç lira oldu?

2022 yılı işsizlik maaşı kaç lira oldu?

Maaşlara yapılan yüksek zam oranından dolayı işsizlik maaşı da hayli arttı. Yapılan zamların sonucunda bu yılın en düşük işsizlik maaşı 2.136 lira iken, orta dereceli bir kadroda çalışmış olanlar 2.541 lira, en yüksek kadroda çalışmış işsize de 4.272 lira ödeme yapılacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR