02.07.2021-16:58 (Son Güncelleme:18.01.2022-16:03)


1

ANDORA

ANDORA

Fransa ve İspanya arasında bulunan bu küçük Avrupa ülkesi Andorra pek bilinmemesine rağmen oldukça turistik bir bölgedir. Güney Batı Avrupa ülkelerinden biri olan Andora, atacağınız her adımda yerel Avrupa kültürünün kokusunu duyacaksınız. 90 gün vizesiz bir şekilde kalabileceğiniz Andorra’ya kış mevsiminde gidilmesi tavsiye ediliyor. Andora’da, kayak pistleri meşhur olduğu için daha çok kış tatillerinin gözdesi olan bir ülkedir. Ülkenin para birimi Euro olduğu için listemizdeki diğer ülkelere göre burada yapılacak bir tatil biraz daha pahalı olabilir. Ülkede henüz bir havalimanı yok bu nedenle ilk olarak İspanya ya da Fransa’ya gitmeniz ardından Andorra’ya kara yolu ile ulaşım sağlamanız gerekmektedir.



2

UKRAYNA

UKRAYNA

Türkiye’ye yakın olmasının yanı sıra Vizesiz ülkeler denilince akla gelen ilk yer olan Ukrayna’ya o kadar çok Türk turist gidiyor ki burada kendinizi yabancı gibi hissetmeyeceksiniz. 90 gün kalabileceğiniz ülkenin en bilinen yönü elbette hareketli gece hayatı. Gece hayatının yanı sıra ülkenin sahilleri, tarihi ve doğal güzellikleri de insanı büyüleyen diğer özelliklerden. Uygun fiyatlarıyla da dikkat çeken ülkenin para birimi Grivna. Tarihi güzelliği, kartpostallık mimarisi ile turistleri kendine hayran bırakan liman kenti Odessa en çok beğenilen şehirlerin başında yer alıyor. Başkent Kiev, Odessa ve Lviv şehirlerinin en çok ziyaret edildiği ülke, tarihi güzellikleri ile adeta büyülüyor. Resmi dili Ukraynaca olan ülkede Rusça ve İngilizce de konuşuluyor ancak Türk turistlere oldukça alışkın olan Ukrayna’da dil sıkıntısı çekmeyebilirsiniz. Damak tadı bakımından da sıkıntı çekmeyeceğiniz Ukrayna’nın meşhur borş çorbasını denemeniz tavsiye ediliyor. Ayrıca Kiev usulü tavuk, katleta, smetana en bilindik tatlardır.



3

ARNAVUTLUK

ARNAVUTLUK

Türkiye’ye en yakın Avrupa ülkelerinden biri olan Arnavutluk, İstanbul’dan uçakla 1.5 saatlik bir yolculukla başkent Tiran’a gelebilirsiniz. Türkiye ve Arnavutluk arasında yapılan anlaşma gereğince vizesiz tam 90 gün kalabilirsiniz. Ülkenin para birimi Liki olduğundan dolayı bu tatil bütçenizi de zorlamayacaktır. 500 yıl boyunca Osmanlı Devleti hakimiyetinde kalan Arnavutluk’ta Osmanlı’nın izlerine rastlayabileceğiniz, mimarisi ile dikkat çeken Arnavutluk, Güneydoğu Avrupa’da yer alıyor. Arnavutluk, tarihi açıdan son derece zengin bir ülke. Ayrıca Durres gibi kıyı kentleri de gerçek birer turizm cenneti. Ohri Gölü ve Dıraç, Arnavutluk’ta görülmesi gereken yerler arasında. Ülkenin pek çok şehrinde Osmanlı başta olmak üzere pek çok farklı medeniyetin izlerini görebilirsiniz. Ülkenin resmi dili Arnavutça olsa da yabancı diliniz olmadan sadece Türkçe konuşarak da insanlarla anlaşabilirsiniz. Özellikle Türk turistlere ayrı bir önem gösteren Arnavut halkını da çok seveceksiniz.



4

KOSOVA

KOSOVA

Bosna’dan sonra Osmanlı Devleti’nden en fazla izin bulunduğu bu ata toprakları 2008 yılında bağımsızlığını kazanmış genç bir ülkedir. Balkanların en güzel ve tarih kokan ülkesinde hala bağımsızlık mücadelesinden kalma izleri görmek mümkün. Genç Balkan ülkesi olan Kosova’nın en dikkat çeken özelliği taş mimari yapısı. Ülkenin her noktasında tarihi taş mimari eserler bulunuyor. Sırp Ortodoks Kilisesi Kosova’nın tarihi değerleri arasında yer almaktadır. Denize kıyısı olmayan bu ülkede 90 gün kalabilirsiniz. Tarihi geziler için ideal bir tatil fırsatı sunan Kosova’nın para birimi maalesef Euro. Arnavutça ve Sırpça dillerinin yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle et yemeklerinin tercih edildiği mutfak kültürlerinde farklı türlerdeki börekler ile karşılaşmak da mümkün.



5

GÜRCİSTAN

GÜRCİSTAN

Pasaporta dahi ihtiyaç duymadan yeni kimlik kartınızla Gürcistan’a tıpkı ülkemizde bir şehre gider gibi vizesiz gidebilir ve burada 1 yıl boyunca gönlünüzce kalabilirsiniz. Eğlenceli gece hayatıyla tanınan başkent Batum’da gezilecek ve görülecek de pek çok destinasyon mevcut. Gürcistan, ülkemizin Karadeniz bölgesine benzer bir iklime sahip. Batum da Gürcistan'ın gece hayatı ve sahilleriyle ünlü bir şehri. Gürcistan Tiflis gibi diğer şehirleri de pek çok tarihi ve doğal güzellik sunuyor. Uygun fiyatlarıyla dikkat çeken ülkenin para birimi Lari’dir ancak başkent Batum’da Türk Lirası’da geçerlidir.



6

MOLDOVA

MOLDOVA

Ukrayna ile Romanya arasında kalan Balkan ülkesi Moldova, başkenti Kişinev’dir. Moldova, üzüm bağları, kültürel festivalleri ve tarihi mekanları ile mutlaka görmeniz gereken vizesiz Avrupa ülkelerinden biri. Moldova’nın denize kıyısı yok ancak bu Doğu Avrupa ülkesinin tarihi ve doğal güzellikleri kendinizi başka bir dünyada gibi hissetmenizi sağlayacak. Moldova’da Dinyester Vadisi ve karlı dağlar en güzel fotoğrafların çekilebileceği bölgeler arasında yer alıyor. 90 gün boyunca vizesiz olarak kalabileceğiniz Moldova’nın kültür festivallerine de ev sahipliği yapıyor. Konum açısından Balkanlarda oluşundan ötürü kışlar çok soğuk bir iklime sahip. Yaz aylarında ise sıcaklığını hissettiren ülke, her mevsimi yaşamak isteyen ziyaretçiler için farklı alternatifler sunabiliyor. Para birimi Ley olan Moldova’da ülkenin uygun fiyatları birleşince karşımıza gerçek anlamda ucuz bir yurtdışı tatil fırsatı çıkıyor.



7

KARADAĞ

KARADAĞ

Mavi ve yeşilin kıyısına kurulan Karadağ, küçük bir ülke olmasına rağmen Osmanlı Devleti izlerini görmek mümkün. Tarihi güzelliklerin yanı sıra Karadağ , deniz ve uzun kumsalların da adresi olarak dikkat çeliyor. Hem tarihi yerleri görmek hem de deniz tatili yapmak isterseniz tercih edebileceğiniz bir ülkedir. Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan Karadağ, vizesiz ülkeler arasında en popüleri arasında yer alıyor. 90 gün kalabileceğiniz ülkenin başkenti Podgorica olsa da turistlerin en çok ilgisini çeken şehir Bar’dır. Attığınız her adımda Osmanlı izleri ile karşılaşabileceğiniz ülkenin para birimi maalesef Euro. Karadağ’ın Podgorica şehrinde; Saat Kulesi’ni, Milenyum Köprüsü’nü ve Osmanlı Cami’ni mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.



8

BELARUS

BELARUS

Beyaz Rusya olarak da bilinen Belarus, yıllarca Rus romanlarında okuğumuz doğal hayatı tam olarak sunan bir Doğu Avrupa ülkesi. 90 gün kalabileceğiniz Belarus’ta %40’ı ormanlardan oluşuyor. Doğa harikası olan ülkenin denize kıyısı bulunmasa da 11000 gölü ve büyük Avrupa nehirlerinin ülkeden geçiyor. Büyük nehirler, parklar, göller ve ormanlar içerisinde huzurlu bir Avrupa tatili için Beyaz Rusya’yı tercih edebilirsiniz. Haziran ayında ülkenin başkenti Minsk’te yapılan Beyaz Geceler Festivali, seyahat turistlerin en çok tercih ettiği ülkedir. Eski bir Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ülkesi olan Belarus, başkenti Minsk’tir. Belarus’un ikinci büyük şehri Gomel’in yanı sıra Mogilev ve Vitebsk şehirleri de Belarus’ta gezilecek yerler arasında bulunuyor. Belarus mutfağında önce çıkan lezzeti patates olduğundan dolayı patates ile yapılan yüzlerce yemeğin bulunduğu mutfağı ile bilinen ülkede mantar ve kırmızı et tüketimi de oldukça fazla. . Ülkenin para birimi Beyaz Rusya Rublesidir.



9

KUZEY MAKEDONYA

KUZEY MAKEDONYA

Yüzlerce yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan Kuzey Makedonya Balkanların en çok sevilen ülkelerinden biridir. Küçüle küçüle birkaç şehirden oluşan bir ülkeye sığdırılan Makedonya, bir süredir Kuzey Makedonya olarak anılıyor. Türkiye’den kısa bir uçuş mesafesinde olan Kuzey Makedonya, tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra eğlence hayatının da dolu dizgin yaşandığı ülke, kayak tatili için kış aylarında sıklıkla tercih ediliyor. Ülkede 90 gün kalabilirsiniz ama o kadar uzun süre yapılacak bir şey yok. Ülkenin başkenti Üsküp’e varabildiğiniz ve çok da büyük bir ülke olmadığı için daha çok hafta sonu gezileri için öneriliyor. Kuzey Makedonya’nın para birimi Makedonya Dinarı. Ülkede görülmesi gerek şehirler arasında Üsküp, Ohri gibi bölgeleridir. Makedon Mutfağında hem Akdeniz hem de Orta Doğu mutfağını kapsayan geniş ve bir o kadar lezzetli bir mutfaktır. Pastırmajlija en meşhur yemeklerinde biridir. Etten yapılan bir pide türüdür. Tavce Gravce ise bir başka yemek çeşidi olup hemen her lokantada bulabileceğiniz yemek çeşididir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR