2022 Memur maaş zammı ne kadar, kaç TL olacak? Memur zamları ne zaman belli olacak? Enflasyon farkı ne zaman açıklanacak? Memur maaş zammına ilişkin ipuçları geldi!

Memur maaş zammı için geri sayım başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Temmuz ayında memurlara ikinci zam verilecek. Dolayısıyla zam yapılmasına iki aylık bir zaman kaldı. Hal böyleyken ise ’2022 Memur maaş zammı enflasyon farkı ne kadar, kaç TL olacak, ne zaman yatacak ve belli olacak?’ soruları araştırılmaya başlandı. TÜİK 4 enflasyon verisini açıklarken, Temmuz zammı ile yeni maaşlarına ilişkin ipuçları da geldi. Önümüzdeki günlerde Mayıs ayı rakamları da netleşmiş olacak ve böylece geriye bir tek veri kalacak. İşte 2022 Memur maaş zammı ile ilgili merak edilenler...

31.05.2022-17:45 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-17:45) 2022 Memur maaş zammı ne kadar, kaç TL olacak? Memur zamları ne zaman belli olacak? Enflasyon farkı ne zaman açıklanacak? Memur maaş zammına ilişkin ipuçları geldi!

Temmuz ayına az bir zaman kala memurlar maaşlarına ne kadar zam geleceğini araştırmaya başladı. Her yıl yapıldığı gibi bu yıl da Temmuz ayında memur maaşlarına enflasyonla orantılı olarak zam yapılacak. Bu yüzden memur vatandaşlar ne kadar zam alacakları sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki memur zamları ne kadar olacak? Zamlar ne zaman açıklanacak? İşte detaylar...

Emeklilere ve memurlara verilecek zamlar Ocak ve Temmuz aylarında belirleniyor!

Ülkemizde emeklilere ve memurlara her yıl iki kez maaş zammı verilmektedir. Bu zamların ilki Ocak ayında yapılırken diğeri ise Temmuz ayında yapılmaktadır. Zamlar belirlenirken SK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı 6 aylık enflasyon rakamı göz önünde bulundurulurken memurlar ve memur emeklileri için ise önceki aldığı toplu sözleşme zammının üzerindeki enflasyon farkı ve yeni toplu sözleşme zammına göre belirleniyor.

maaş zammı

Nisan ayı için açıklanan enflasyon ile 4 aylık fark kesinleşti

Nisan ayı enflasyon oranları TÜİK tarafından duyuruldu. Açıklamalara göre 4 aylık enflasyon oranı yüzde 31,71 olarak bildirildi. Bununla beraber Temmuz zammına ilişkin ipuçları belirdi.

4 aylık enflasyon %31,71 olarak açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık ayında 686,95 olan TÜFE endeksinin Nisan ayı ile beraber 904,79'a yükseldiğini paylaşmıştı. Bu doğrultuda dört aylık enflasyon oranları %31,71 olarak karşımıza çıktı.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacakları zamlarda enflasyon oranının etkili olmasından dolayı zamların şimdiden %31,71 oranında olacağı kesin. İlerleyen günlerde Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon oranlarının belirlenmesi ile oran daha da artacaktır.

Bu doğrultuda baktığımızda önümüzdekii iki ayda da enflasyon oranı sıfır bile olsa SSK ve Bağ-Kur emeklisi vatandaşlar minimum %31,71 oranında zam alacak.

Bunun yanı sıra Nisan ayındaki enflasyon doğrultusunda memurların ve memur emeklilerinin zamlarına ilişkin de tahminler yer alıyor. Yılın başında memurlar ve memur emeklileri %7,5 toplu sözleşme zammı almışlardı.

Bu zamn oranının üzerinde olan enflasyon oranı ise enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak. Temmuz 2021'de belirlenen toplu sözleşmeye göre; memur ve memur emeklisi Temmuz 2022'de yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacak. Bu doğrultuda 4 aylık enflasyon rakamlarıyla memur zamları "31,71-7,5+7" hesaplamasına göre şuan için %31,21 olarak kesinleşti diyebiliriz.

Merkez Bankası tarafından yapılan Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi kapsamında Mayıs ayında enflasyon %2,86 beklenirken, Haziran ayı için ise %2,25 olarak bekleniyor.

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal