2022 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı süreleri

İşveren tarafından çalışanların haklarından biri olan işsizlik maaşı 2022 yılına ait ödenen miktarı son günlerde yoğun ilgi görüyor. İşsizlik maaşında faydalanmak isteyen çalışanlar, işsizlik maaşının nasıl alındığını ve işsizlik maaşı süresini araştırıyor.

31.03.2022-01:44 - (Son Güncelleme: 31.03.2022-01:44) 2022 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı süreleri

Bir işyerinde çalışan işçinin işveren tarafında iş akdinin sona erdirilmesi sonrası belirli bir süre hak ettiği bir maaş bedelidir. Çalışanın işten ayrılması yönünde tamamlanan işlemlerinin ardından İŞKUR'a başvurarak almaya hak kazandığı işsizlik maaşının 2022 yılında ne kadar olduğu son günlerde çok fazla araştırılmaya başlandı. Peki, 2022 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşte, işsizlik maaşı süreleri

2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

2022 işsizlik maaşı ne kadar?

2022 yılı ocak ayında asgari ücrete yapılan zam sonrasında, işsizlik maaşlarının bedelleri de yükseltildi. Ocak ayında itibaren en düşük işsizlik maaş 2137 TL olarak belirlenirken orta kademe işsizlik maaşının ise yeni zamla birlikte 2541 TL'ye çıkarıldığı bildirildi. 2022 yılında en yüksek işsizlik maaşı ise son güncelleme sonrasında 4272 TL olarak kayıtlara geçti.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

Çalışan işçinin aldığı ortalama brüt kazancının yüzde 40’ına denk gelen kısmı iş akdi sona erdiğinde çalışana işsizlik maaşı olarak ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği olarak verilen 4272 TL ise aylık brüt asgari ücret bedelinin yüzde 80’ini geçemeyecek şekilde ayarlanıyor.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyen işçinin belirli şartları taşıması gerekiyor. Bunlarda ilk olarak çalışanın kendi isteği dışından işten çıkarılması geliyor. Çalıştığı işyerinde verdiği hizmet akdinin sona erme tarihinden önceki son 120 gününde hizmete tabi olması gereken işçinin hizmet akdi feshedilmeden önceki son 3 yıl içerisinde 600 gün süreli bir sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor.

İşsizlik Maaşı Süreleri

İşten ayrılan çalışan, hizmet akdi feshedildikten sonraki 30 gün içerisinde, ikametine en yakın İŞKUR birimine ya şahsen ya da elektronik ortam üzerinden başvuru yaparak işsizlik maaşı başvurusunu yapmış olması gerekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal