2022 GSS Primi ne kadar? SGK’dan müjdeli haber: Genel Sağlık Sigortası borçları siliniyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu müjdeli haberi duyurdu. Genel Sağlık Sigortası borçları siliniyor. İlgili kişilerin başvuru yapılması halinde Genel Sağlık Sigortası borçlarından muafiyetleri sağlanacak.

24.03.2022-16:24 - (Son Güncelleme: 24.03.2022-16:56) 2022 GSS Primi ne kadar? SGK’dan müjdeli haber: Genel Sağlık Sigortası borçları siliniyor!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) bireylerin sağlıklarının korunması amacıyla, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde oluşan harcamaların finansmanını sağlayan bir sigorta türüdür. Sosyal Güvenlik Kurumu'na tabi olarak çalışmayan bireyler, Genel Sağlık Sigortası primlerini kendilerinin ödemek durumundadır. Ödeme gücü bulunmayan bireyler ise; gelir testi yaparak gelirlerinin belirlenen standardın altında olması durumunda ödemeden muaf sayılabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yapılan yeni açıklamada Genel Sağlık Sigortası borcundan muafiyet ile ilgili önemli bir detay yer alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yurt dışında okuyan öğrencilerin GSS borçlarını siliyor. Yaş şartı olmaksızın yurt dışında okuyan tüm öğrenciler bu kapsama alındı.

Sosyal Güvenlik Kurumu harekete geçti 

GSS borcu olan çok sayıda kişiyi kapsıyor. SGK harekete geçti. Borçlar siliniyor. Başvuru yapılması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bilgilendirmede, GSS prim borçlarının silinmesi ile ilgili detaylar paylaşıldı. Kimlerin Genel Sağlık Sigortası borçlarının silineceğine geçmeden önce GSS ile ilgili detaylara bakalım. 

Sosyal güvenlik kuruluşlarının SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi farklı olduğu dönemde, sigortalılar sadece mensup oldukları sosyal güvenlik kuruluşunun verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Herkesin sağlık hizmetlerine eşit şekilde erişme imkanı bulunmuyordu.

Genel Sağlık Sigortası

Herkes faydalanabilecek

Genel Sağlık Sigortası ile kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanması sağlandı. 

2012 yılında Genel Sağlık Sigortası bütün vatandaşlar için zorunlu hale getirildi. İş hayatında olan bireyler zaten sağlık sigortası imkanına sahipti. Ancak çalışmayan ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan kişiler de bu tarihten itibaren sağlık sigortası kapsamına alındı. Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim ödemesi yapılması gerekiyor. Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödeyemeyeceklerini; ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceği ise gelir testi ile belirleniyor. 

2022 Genel Sağlık Sigortası Primi ne kadar?

Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında. Bu tutar 2022 yılı için 150,12 TL.

Genel Sağlık Sigortası primi ödemesi gerektiği halde ödeme yapmayanlar ise GSS borcu ile karşı karşıya kalıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yapılan açıklamada yurt dışında okuyan öğrencilerin GSS borçlarının silineceği duyuruldu. 

Genel Sağlık Sigortası borçları siliniyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada: "Öğrencilerimizin yurt dışı eğitimlerini belgelendirmesi halinde; ikamet adresine ya da yaşına bakmıyoruz. Gerekli belgeleri bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik  İl Müdürlüğü / Merkezine teslim etmeniz yeterlidir." ifadelerine yer verildi.

Ücretsiz sağlık hizmeti

Gençlere, mezuniyet tarihinden itibaren belli yaş ve süre sınırı ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilme hakkı da sağlanıyor. 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 10.2.2016 tarihinden itibaren lise mezunları 20, üniversite mezunları 25 yaşına kadar anne ya da babasından iki yıl boyunca bakmakla yükümlü olarak, anne veya babasından yararlanamıyor ise gelir testi yaptırmaksızın primi devlet tarafından karşılanmak üzere Genel Sağlık Sigortalısı olmaları sağlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal