2022 evde bakım maaşlarına zam geldi mi? Evde bakım maaşı ne kadar oldu? Kimler evde bakım maaşı alabilir?

Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammından sonra evde bakım maaşları da yükseldi. Evde bakım maaşları ile ilgili bilgi almak isteyen kişiler internette araştırmalarını hızlandırdı. Peki, Evde bakım maaşları ne kadar oldu? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

05.07.2022-14:18 - (Son Güncelleme: 05.07.2022-17:59) 2022 evde bakım maaşlarına zam geldi mi?  Evde bakım maaşı ne kadar oldu?  Kimler evde bakım maaşı alabilir?

Her ayın 15'inde yatırılan evde bakım maaşları kurban bayramı nedeniyle erken yatırılacak. Kabine toplantısı ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  konu hakkındaki detayları paylaştı. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zam doğrultusunda evde bakım maaşlarının da yükseldiği açıklandı. Peki, Evde bakım maaşları ne kadar oldu? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Evde bakım maaşı ne kadar oldu? 

Devlet tarafından verilen yaşlılık maaşı,  evde bakım maaşı ve engelli maaşları asgari ücretle birlikte zamlandı. Temmuz zammından sonra evde bakım maaşı 2bin 706 TL'den 3bin 340 TL'ye yükseldi 

Evde bakım maaşı ne zaman yatırılacak? 

Her ayın 15'inde yatırılan Evde bakım maaşları,  kurban bayramı nedeniyle daha erken bir tarihte yatırılacak. Kabine toplantısının ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan evde bakım maaşlarının bayram öncesinde hesaplarda olacağını açıkladı.  Evde bakım maaşları 8 Temmuz 2022 Cuma günü hesaplarda olacak. 

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu

Evde bakım maaşı nasıl alınır?

Evde bakım maaşı almak isteyen kişilerin bazı kriterleri karşılaması gerekir. Buna göre evde bakım maaşı almak isteyenlerde bulunması gereken üç şart şu şekildedir:  

1) Gelir kriterlerinin uygun olması,

2) Bakıma muhtaçlık kriteri,

3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

Evde bakım maaşı alacak olan kişilerin ev içerisindeki tüm net gelir toplanarak hane halkı sayısına bölünür. Buna engelli kişi de dahil edilmektedir. Evde bakım maaşı alacak olan kişiler engelli kişinin ikamet ettiği yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne ya da ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunulabilir. 

Evde bakım maaşı engellinin kendisine değil ona bakan akrabası ya da vasisine verilmektedir. Evde bakım maaşı alacak kişi için 3 koşu gereklidir. Buna göre ilk şart aile içindeki bütün gelirlerin toplanarak hanede kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekmektedir.

Hane içerisinde iki tane engelli bulunması durumunda da bu hesaplama geçerlidir. Buna göre annenin 2 engelli çocuğunun olması durumunda kişi başına düşen toplam gelir 3'e değil dörde bölünerek gelir hesaplaması yapılır. 

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır

Evde bakım maaşı sorgulaması nasıl yapılır? 

Evde bakım maaşı alan kişiler sorgulamaları E-devlet üzerinden yapabilir. Bunun için yapılması gerekenler şu şekildedir: 

https://www.turkiye.gov.tr/aspb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linkine tıklayın.

E-devlet sistemi üzerinden kimlik doğrulaması yapmak için otomatik olarak sayfaya yönlendirilirsiniz. 

Kimlik doğrulaması için T.C. kimlik numaranız ve E-devlet şifreniz gerekli.

E-devlet şifrelerini PTT üzerinden alabilirsiniz. 

Bilgilerinizi doğru bir şekilde girdikten sonra otomatik olarak bakım maaşı sorgulama sayfasına yönlendirileceksiniz.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal