2022 engelli araç alım limiti ne kadar? 2022 ÖTV muafiyetli araçlar ve fiyatları

2022 yılında Engelli araç limiti ve fiyatları güncellendi. Araç limitleri doğrultusunda engelli vatandaşlar 450 bin 500 TL'ye kadar olan araçları markaların belirlediği modeller kapsamında ÖTV indirimi ile alabilecek. İndirimde engel oranı da etkili olacak. Yüzde 40-89 arası ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında hesaplanacak. ? üzeri olan vatandaşlar ise ÖTV'den tamamen muaf olacak. İşte detaylar...

18.04.2022-22:32 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-22:32) 2022 engelli araç alım limiti ne kadar? 2022 ÖTV muafiyetli araçlar ve fiyatları

Engelli araçlarında fiyatlar bu yıl Fiat, Toyota, Ford, Skoda, Volkswagen, Hyundai, Seat, Opel gibi birçok marka için tekrardan belirlendi.Bu haberimizde sizlere engelli ÖTV ile alakalı bilgileri verdik.

Yüzde 40-89 arası engelli oranı

Kişilerin alacakları araçlarda engelli oranarına göre de indirim uygulanacak. Eğer kişinin engellilik oranı %40-89 arasında ise sıfır araç alırken ÖTV indirimi %26,3 olacak. Bunun yanı sıra KDV ödemesi de %15.24 oranında olacak. Lakin burada dikkat edilmesi gereken husus ise %40 oranında engeli olan kişinin ÖTV indirimi ile araba alabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Yani sürücü belgesi olmalıdır.

Yüzde 90 ve üstü engelli oranı

Eğer ki kişinin engellilik oranı %90 üzerinde ise sıfır araç alımlarında ÖTV'den tamamen muaf olmaktadır. Bu doğrultuda engeli olan kişi ya kendisi ya da onun tayin ettiği biri aracı alabilmektedir. Eğer ki engeli olan kişi 18 yaşının altında ise aileden biri onun adına işlemleri yaparak ÖTV'siz araç alabilmektedir.

ÖTV'siz araçlar

ÖTV'si alınan araba satılabiliyor mu?

Eğer ki %90 engeli olan grup arasında yer alıyorsanız ve ÖTV'den muaf tutulduysanız 5 sene boyunca aracı satamazsınız. Bu süre dolmadan araç satılırsa ÖTV tutarı ödenmelidir. Araç herhangi bir kazadan sonra pert olup trafikten men edilirse ya da doğal afetten ötürü kullanılamayacak duruma gelirse ÖTV ödemeden sıfır araç alınabilir. ÖTV'siz alınan araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden de muaf olmaktadır.

ÖTV'siz alınabilen araçların listesi

Fiat grubunda yer alan engelli araçların listesi

Fiat Egea Sedan ailesinde yer alan araçların tamamı ÖTV'siz satın alınabilmektedir. Aynı zamanda yeni Egea Cross'un sadece Lounge paketi alınamaz iken diğerleri ÖTV'siz alınabilir. Egea Hacthback'te de Lounge paket hariç tamamı ÖTV'den muaf tutulmaktadır. Egea Station Wagon'da da 1.s6 Multijet dizel motora sahip Lounge paket dışındakiler ÖTV'siz alınabilmektedir.

Toyota grubunda yer alan engelli araçların listesi

Toyota ailesinden ise Toyota Corolla 1.5 1.5 Vision, Vision MDS ve Dream manuel vites ÖTV'siz ÖTV'siz alınırken Toyota Yaris 1.0 Vision da ÖTV'siz alınabilir.

Renault grubunda yer alan engelli araçların listesi

Renaoult ailesinde yer alan bütün Clio'lar ÖTV olmadan alınabilmektedir. Bunun yanı sıra Taliant modelleri de ÖTV ödemeden alınabiliyor. Ayrıca Megane Sedan'ın JOY 1.3 TCe, Joy Comfort 1.3 TCe, Joy 1.3 TCe otomatik olan modelleri de ÖTV ödemeden alınabilmektedir.

Dacia grubunda yer alan engelli araçların listesi

Dacia Sandero ve Sandero Stepway’in tüm donanımları, Duster’ın Comfort 1.0 Turbo 90 bg 4X2, Comfort ECO- G Turbo 100 bg 4x2, Comfort 1.3 Turbo 150 bg EDC 4x2, Comfort 1.3 Turbo 150 bg 4x4, Comfort 1.5 Blue dCi 115 bg 4x2 donanım paketleri de ÖTV’siz alınıyor. Lodgy’nin tek paketi olan Ambiance 1.5 Blue dCi 95 hp 7 koltuklu E6DFull de ÖTV ödemeden alınmaktadır.

dacia araba

Volkswagen grubunda yer alan engelli araçların listesi

Volkswagen'in Polo ailesinde yer alan Style dışında tüm arabalar ÖTV ödemeden alınabilmektedir. Golf ailesinden ise yalnızca 1.0 TSI 110 PS Manuel Impression donanımı ÖTV’siz alınabilmektedir.

KIA grubunda yer alan engelli araçların listesi

KIA grubunun Picanto ve Rio modellerinde yer alan tüm araçlar ÖTV olmadan alınabiliyor. Bunun yanı sıra Stonic modelinde bulunan Elegance Konfor ve Prestige dışında kalanlar da ÖTV'siz alınabilmektedir.

Hyundai grubunda yer alan araçların listesi

Hyundai i10, i20’nin tüm versiyonları ÖTV ödemeden alınabilmektedir. Ayrıca Elantra’nın 1.6 MPI 123 PS Style manuel vites, Bayon'un 1.4 MPI 100 PS Jump, Style, Elite, 1.0 T-GDI 100 PS Style paketleri de ÖTV'siz alınabilmektedir. Bunun yanı sıra Kona'da ise sadece 1.0 T-GDI 120 PS Style modeli ÖTV'den muaf tutulmaktadır.

Peugeot grubunda yer alan engelli araçların listesi

Peugeot 208’in Active, Prime, Prime otomatik vites, Prime Selection otomatik vites modelleri ÖTV’den muaf tutulmaktadır.

Citreon grubunda yer alan engelli araçların listesi

Citroen C-Elysee ve C3 ailesinde yer alan bütün araçlar ÖTV'den muaf tutulmaktadır.

Honda grubunda yer alan engelli araçların listesi

Honda modellerinden yalnızca City ÖTV'de muaf araçlardandır.

Mıtsubishi grubunda yer alan engelli araçların listesi

Mitsubishi ailesinde yer alanlardan sadece Space Star ÖTV'den muaf tutulan araçlardandır.

opel araba

Seat grubunda yer alan engelli araçların listesi

Seat Ibiza’nın iki tane olan donanımı da ÖTV ödemeden alınmaktadır.

Opel grubunda yer alan engelli araçların listesi

Opel Corsa’nın 1.2 Elegance, Edition otomatik vites aracı ÖTV'den muaf iken Crossland ailesinden yalnızca 1.2 Essential manuel araç muaf tutulmaktadır.

Suzuki grubunda yer alan engelli araçların listesi

Suzuki’nin Swift Hibrit modellerinin tamamı ÖTV'den muaf tutulmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal