2022 Emniyet Şeridi İhlali Cezası Ne Kadar?

Emniyet şeridi cezası 2022 yılında güncellendi. Buna göre emniyet şeridinden geçmesine izin verilmeyen araçlar, cezayı ödeme yükümlülüğündedir. Peki, hangi araçlar emniyet şeridinden geçebilir? Emniyet şeridi nedir?

16.05.2018-13:21 - (Son Güncelleme: 13.01.2022-10:42)

Emniyet şeridi gerçek anlamda acil bir durum olması halinde hayat kurtarıcı bir uygulamadır. Özellikle büyükşehirlerde ve büyükşehirlerinde arasında özellikle İstanbul’da trafik yoğunluğu çok fazla görülür. İş gidiş ve iş çıkış saatlerinde, hafta sonlarında, tatil dönüşlerinde trafik büyük bir işkence halini almaktadır.

NEDİR? 

Emniyet şeridi bir karayolun kenarında bulunan bir şerittir. Acil durumlarda kullanılması için kullanılır. Bazı araçların durabileceği veya acil durum araçlarının kullanabileceği yoldur. Otoyollarda kesiksiz, düz bir çizgi olarak yer almaktadır. En sağ şeritte bulunur, araçların oradan geçmesi yasaktır.

HANGİ ARAÇLAR KULLANABİLİR?

Emniyet şeridini sadece emniyet araçları kullanabilir. Ambulans, itfaiye ve kolluk kuvvetlerine ait araçlar aciliyet gerektiren durumlarda şeridi kullanabilir. Bunun harici olarak arıza yapmış araçlar, diğer araçların ilerleyişine engel olmamak için emniyet şeridini de kullanabilir. Bunun dışında kamu araçları emniyet şeridini kesinlikle kullanamaz. Kullanması yasaktır.

emniyet şeridi ihlali cezası

NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kilometrelerce süren araç kuyruklarında saatlerce yolların açılmasını bekleriz ya da yavaş yavaş gideceğimiz istikamete yol alırız. İşte bu trafik olma sebeplerinden birisi de kazalardır. Kaza olmasından dolayı trafik sıkışıklıkları söz konusu olmaktadır. Bu kazalar sırasında ağır yaralanma hadiseleri görülebilir. Oraya acil müdahale ekiplerinin çok hızlı müdahalesi söz konusu olmalıdır. Milyonlarca insanın yaşadığı şehirlerde bir kaza kilometrelerce uzanan bir kuyruğa neden olacağı için acil müdahale ekiplerinin o noktaya gitmesi zor olur. Bu sebepten ötürü Kara Yoları Genel Müdürlüğü ve İç İşleri Bakanlığı tarafından yasallaştırılan kanunlar çerçevesinde Yolların sağ kısmına Emniyet şeridi yapılmıştır. Bu şerit kesinlikle ama kesinlikle kullanılmamalıdır sadece acil durumlar için kullanılması söz konusudur.

2022 EMNİYET ŞERİDİ İHLALİ CEZASI

Eğer emniyet şeridini kullanırsanız cezai yaptırım söz konusu olur. Emniyet şeridi kullanırken ihbar edilmeniz ve ya kameralara yakalanmanız durumunda 2022'de verilecek ceza miktarı güncellendi. Trafik kazası, arıza hâlleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmanın cezası 1823 TL olarak belirlendi. Ceza tebliği zamanından 15 gün önce ödenirse yüzde 25 indirimli haliyle 1367,25 TL ödenir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal