2022 doğum parası alma şartları nelerdir? Doğum parası nasıl alınır?

Yeni doğum yapmış olan annelere devlet tarafından doğum parası adı altında nakit ödemesi yapılıyor. Geri ödemesiz olan doğum parası hakkındaki araştırmalar devam ediyor. Peki 2022 doğum parası alma şartları nelerdir? Doğum parası nasıl alınır? Yanıtları haberimizde...

22.05.2022-09:55 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-09:55) 2022 doğum parası alma şartları nelerdir? Doğum parası nasıl alınır?

Bir yandan yoğun bir şekilde çalışma hayatlarına devam eden, diğer yandan ise anne olmaya hazırlanan kadınlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ‘’Doğum parası’’ adı altında karşılıksız olacak şekilde ödemeler yapılıyor. Hanelerine ek gelir olması amacıyla doğum parasından yararlanmak isteyen anne adayları, doğum parası şartları ve doğum parası başvurusu hakkında daha fazla detayı öğrenmek için arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki 2022 doğum parası alma şartları nelerdir? Doğum parası nasıl alınır?

2022 doğum parası alma şartları nelerdir?

Devlet tarafından yeni doğum yapacak olan anne adaylarına ödenen doğum parasına başvuru yapmak isteyen kadınların belirli bazı şartları karşılaması gerekiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı doğum parasına başvuru yapmak isteyenlerin söz konusu şartları karşılaması gerekiyor. İşte doğum parası başvuru şartları:

- T.C. vatandaşı olmak

- Anne veya babanın T.C. vatandaşı olması

- Doğacak çocuğun 2015 yılı ve sonrasında doğmuş olması

- Doğum izninden önce çalışılan iş yerinden ayrılmak

- Doğum izninden sonraki 112 gün çalışmamak

- Bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi gereken şartlardan bazılarıdır.

doğum parası

Doğum parası nasıl alınır?

Doğum parası başvurusu için ilk olarak Nüfus Müdürlüğü’ne müracaat edilmelidir. Burada yeni doğan bebeğin ‘’Kimlik Paylaşım Sistemi’’ne kaydedilmesinin ardından Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nın en yakın şubesine müracaat edilmesi gerekir. Gerekli şartları karşılayan kişiler doğum parası almaya hak kazanır.

Doğum parası almak için başvuru yapanların yanlarında getirmeleri belgeler şunlardır:

Yeni doğan bebeğin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı

Anne ya da babadan en az birinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sitesinde yer alan ‘’Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’’ istenen belgelerdir.

Bu evrakları tamamlayan kişiler, gerekli dilekçe ve başvuru formlarını tamamladıktan sonra ister bireysel ister kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezleri'ne başvurularını gerçekleştirebilir.

Doğum parası başvurusu yapıldıktan sonra e-devlet üzerinden kolaylıkla sorgulama yapılabilmektedir. E-Devlet'te yer alan "Doğum Parası" sekmesi üzerinden işlemlerinizi kontrol edebilir ya da 183 ve 144 numaralı hatlar üzerinden bilgi alabilirsiniz.

2022 yılı itibariyle annelere ödenen doğum parası miktarları şu şekildedir:

İlk çocuk için 300 TL.

İkinci çocuk için 400 TL.

Üç ve daha fazla çocuk için 600 TL.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal