1915 Çanakkale Köprüsü'nde son aşamaya gelindi, köprünün güzergahı nasıl? Çanakkale Köprüsü hakkındaki tüm detaylar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışının bugün yapılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tanıtımını içeren bir video paylaştı. Söz konusu videonun ardından birçok vatandaşın aklına Çanakkale Köprüsü hakkında onlarca soru geldi. Ne zaman açılacak? Köprünün güzergahı nasıl? Hangi illerden geçiyor? İşte Çanakkale Köprüsü hakkındaki tüm detaylar..

18.03.2022-10:43 - (Son Güncelleme: 18.03.2022-11:34) 1915 Çanakkale Köprüsü'nde son aşamaya gelindi, köprünün güzergahı nasıl? Çanakkale Köprüsü hakkındaki tüm detaylar!

1915 Çanakkale Köprüsü, ülkemizin Çanakkale ilinin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında yer alan asma köprüdür. Çanakkale Boğazı'nda ilk ve Marmara Bölgesi'nde beşinci asma köprü olarak hizmet verecektir. Hizmete girdiği zamandan itibaren, hali hazırda inşaat durumunda olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun bir parçası olarak vatandaşları ağırlayacaktır. 2 bin 23 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya'daki Akashi Kaikyo Köprüsü'nü geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü olma özelliğini taşıyan köprünün bugün hizmete açılması beklenmektedir. 

Köprünün tarihçesi

Çanakkale Boğazı'na köprü inşa etme fikrinin ilk kez 1984-1989 yılları arasında ortaya atıldığı düşünülmektedir. Sonrasında 1994 yılında tekrar gündeme gelen köprü projesi için 1995'te ihaleye çıkılmıştır. 18 yabancı firmanın katıldığı ihaleyi kazanan firma, projenin yapılabilir olmadığını ifade ederek projeden çekilmiştir.

2016 yılının 3 Mart tarihinde o zamanın Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım, yeniden yapılması gündeme gelen köprünün adının "1915 Çanakkale Köprüsü" olacağını duyurdu. 26 Ocak 2017 tarihinde 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ihalesini en kısa işletme süresini teklif eden Daelim (Güney Kore) – Limak – SK (Güney Kore) – Yapı Merkezi OGG aldı. Söz konusu ihale aşamasının tamamlanmasıyla, köprünün temeli 18 Mart 2017 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Güney Kore Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang'ın da katıldığı törenle Lapseki'de atıldı. 2022 yılının Şubat ayında yapımı biten köprünün, 18 Mart 2022'de trafiğe açılması beklenmektedir.

1915 Çanakkale Köprüsü

Köprünün tasarımı dikkat çekici

Yalnızca lastik tekerlekli otomobillerin geçişine izin verilen köprünün orta açıklığı 2 bin 23 metre, toplam uzunluğu ise 3 bin 563 metre olarak yapılmıştır. Bu orta açıklık uzunluğu ile köprü, Japonya'daki Akashi Kaikyo Köprüsü'nü 32 metre geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü olma özelliğini taşımaktadır. Orta açıklığı ise cumhuriyetin 100. yılına ithaf yapılarak 2 bin 23 metre olarak ayarlanmıştır. Diğer uzunlukların da hesaba katılmasıyla beraber toplam uzunluğu 4 bin 68 metre olarak bilinmektedir. Köprünün kule yüksekliği 318 metre olarak yapılırken bu yükseklik de Osmanlı ordusunun Çanakkale Savaşı'nda 18 Mart 1915'te aldığı galibiyetine ithaf edilerek üçüncü ayın on sekizinci günü anlamına gelerek, 3 ve 18 sayılarından meydana gelmiştir. Kulelerin üzerine yerleştirilen mermi figürleri de Seyit Onbaşı'nın savaş sırasında tek başına kaldırdığı top mermilerini temsil etmektedir. Bunlarla beraber köprünün toplam yüksekliği 334 metre olmuştur. Kulelerde kullanılan kırmızı ve beyaz renkler de, Türk bayrağının renkleri olarak seçilmiştir.

Marmara Denizi'nin etrafı adeta bir çevre yolu!

Yeni açılacak 1915 Çanakkale köprüsüyle beraber Marmara Denizi adeta bir çevre yoluna dönecek. İstanbul'da yeni açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 2016 yılında kullanıma açılan Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen Osmangazi Köprüleri ile beraber Marmara Denizi'nin çevresi köprülerle donatılmış oldu. Yapılan bu köprü ve yollar ile hem mesafeler kısalırken hem de tüm dünyaya Türkiye'nin jeopolitik açıdan ne kadar kritik bir öneme sahip olduğu gösteriliyor.

Marmara Denizi'nin etrafı adeta bir çevre yolu!

1915 Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak?

Yeni hizmete açılacak söz konusu köprünün 18 Mart 2022’de yani bugün hizmete girmesi beklenmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün açılışının yapılacağı Çanakkale Köprüsü'nü içeren videoyu, sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaştı ve "Çanakkale Zaferimizin nişanesi, Türkiye'nin tarihe damgası…” ifadelerini kullandı.

İki farklı kıtayı Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşasında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlileriyle beraber yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi görev aldı.

1915 Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak?

İstanbul'u önce Çanakkale'ye, ardından da Kuzey Ege'ye bağlayacak olan ülkemizin en değerli projelerinden köprü ve otoyol bağlantısında açılış için hazırlık yapıldı. Peyzaj çalışmaları kapsamında 516 bin 863 fidan dikilen projenin çevresinde revize yapılarak, köprü üzerindeki bağlantı noktaları ve bariyerler dikkatle incelendi var olan eksiklikler düzeltildi.

Simgelerin köprüsü

Özellikleri sebebiyle "simgelerin köprüsü" ismiyle adlandırılan, mühendisliğinde kullanılan ayrıntılarla öne çıkan "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" niteliğine sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi tam olarak 6 dakikaya kadar inecek.

"En"lerin projesi ismiyle anımsanan köprünün ana kablosunda dünyanın etrafını 4 kez dönebilecek kadar 162 bin kilometrelik teller kullanıldı. Kule kesonları alan olarak ölçüldüğünde bir futbol sahası büyüklüğünde olurken, köprüde kullanılan 227 bin metreküplük beton ile 100 metrekarelik 5 bin 900 adet dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabilmesi mümkün.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal