19 Mayıs neden önemlidir, neden kutlanır?

19 Mayıs’ın anlamı hemen hemen her Türk vatandaşı tarafından bilinse de gerçekte ne anlama geldiği konusunda araştırmalar devam ediyor. Peki 19 Mayıs neden önemlidir, neden kutlanır? İşte 19 Mayıs hakkında merak edilenler...

12.05.2022-09:56 - (Son Güncelleme: 12.05.2022-09:56) 19 Mayıs neden önemlidir, neden kutlanır?

Her sene milyonlarca Türk vatandaşı tarafından büyük bir coşku ile kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 1 hafta sonra gerçekleşecek. 19 Mayıs gününün anlam ve önemi hemen hemen herkes tarafından bilinse de bugünün gerçek anlamını öğrenmek isteyenler de bulunuyor.

19 Mayıs neden önemlidir, neden kutlanır?

Türkiye Cumhuriyeti’nin en kritik anlarından birisi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi resmen başlattığı eylemi olan Samsun’a yolculuğu 19 Mayıs 1919 tarihinde gerçekleşmiştir. Ülkenin o dönemki zor şartlar ve imkansızlıklarına karşın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması adına milli ve kurtuluş mücadelesi başlamıştır.

19 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul ordusunun tüm baskılarına rağmen Bandırma Vapuru ile Samsun’a demirleyen Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ilk kez ayak bastığı an milli mücadelenin resmen başladığı andır. Yolun sonunda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulacağı bir sürece giren Mustafa Kemal Atatürk, arkadaşları ve ülkesini seven milyonların fedakarlıkları milli mücadelenin en önemli anlarından birisidir.

19 Mayıs neden önemlidir

Cumhuriyet tarihinin dönüm noktalarından olan 19 Mayıs aynı zamanda “Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların, genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenlerden dolayı “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. 19 Mayıs 1919 tarihinin öneminin farkında olan Atatürk bu günü Türk gençliğine armağan etmiştir.

19 Mayıs’ın hikayesi

Mustafa Kemal Atatürk, bazı arkadaşlarıyla beraber 16 Mayıs 1919 Cuma gününün öğleden sonrasında ‘’Bandırma’’ adlı eski bir vapurla İstanbul’un Galata rıhtımından ayrılır. 3 gün sonrasında Samsun’a varmayı başaran Atatürk’ün göreceği manzara ise pek hoş değildir. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri hakimdir ve Pontuş destekçileri sokaklarda terör estiriyordur. Yerli halk ise kendisini koruyamaz bir durumdadır. Tüm bu durumları gören Mustafa Kemal Atatürk günlerce uykusuz kalarak yeni bir plan üzerinde çalışır.

Uykusuz geçen geceler sonunda planını tamamlayan Atatürk, bir milli mücadele başlatır ve ülkenin pek çok yanındaki halkı harekete geçirdikten sonra Kurtuluş Savaşı’nın da fitilini ateşler. Bu yolun sonu 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilecek olan Türkiye Cumhuriyeti olacaktır. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal