19 Mayıs neden kutlanıyor? 19 Mayıs'ta ne oldu, önemi ne?

19 Mayıs yaklaşmakta ve vatandaşların merak etmiş olduğu 19 Mayıs'ın anlamı ve önemi araştırılmakta. Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı her sene 19 Mayıs tarihi geldiğinde kutlanmakta.19 Mayıs'ta bayramda sosyal medyada ve televizyon ekranlarında günün önemine yakışacak şekilde paylaşımlar yapılmakta ayrıca etkinlik düzenlenmektedir. Peki, 19 Mayıs’ta tam olarak ne oldu? İşte, detaylar haberimizde..

18.05.2022-02:48 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-02:48) 19 Mayıs neden kutlanıyor? 19 Mayıs'ta ne oldu, önemi ne?

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları için çok  bir süre az kaldı. 19 Mayıs'ta ne olduğu merak edilen konulardan biridir. Milli Mücadele'nin ilk sayfasının yazılmış olduğu, ülkemiz tarihinde dönüm noktaları arasında olan 19 Mayıs'ta Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a ayak basmıştı. Mustafa Kemal Atatürk önderliğiyle yapılmış olan Kurtuluş Savaşı ve savaşın en mühim anından biri Mustafa Kemal Paşa'nın silah arkadaşları ile 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a ayak basmalarıdır.19 mayıs

19 Mayıs tarihi ve önemi

Ülkemizin tarihi için önemi yüksek olan olaylardan biri de Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıdır. 19 Mayıs 1919 tarihi, ülke tarihinde önemli olaylardan biri. Atatürk’ün Samsun’a ayak basmış olduğu tarih 19 Mayıs “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanır.

Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı bittikten sonra kötüleşmiş olan şartlar içinde kurtulma çaresi ararken büyük lider Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a giderek “Kurtuluş” yolunu açar.  Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul ilinden başlamış olan yolculuğu bir kurtuluş dönemini anlatır. Samsun’a ayak basmış olduğu tarih taşıdığı anlam ve önem Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışı ile başlamasından anlaşılır.

Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 senesinde Gazi Günü adıyla Samsun'da kutlanmıştır. 24 Mayıs 1935'te ise Atatürk Günü adıyla resmiyet almış olup, Beşiktaş'ın yaptığı girişimlerle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanmış olan ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçe'li birçok sporcu katılımı ile bir spor günü olmuştur. Daha sonra gerçekleşmiş olan Spor Kongresi'nde konuşan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe hitap edilmesi "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla her sene tekrar etmesini teklife sunmuştur. Kongrede oylanmış olan öneri kabul edilerek ve Atatürk'ün de onayı ile yasaya dönüşmüştür. 20 Haziran 1938 tarihli kanunda  "Gençlik ve Spor Bayramı" ismiyle kutlanan ulusal bayramın ismi ise 12 Eylül Darbesi'nden sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" ismini almış.

19 mayıs

Selin Doğan
selindogan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal