15 Temmuz'un üzerinden yıllar geçti! 15 Temmuz darbe girişimi ne zaman oldu? Darbe hangi yıl yapıldı?

FETÖ tarafından düzenlenen hain darbe girişiminin bugün 6. yıldönümü. Türkiye'nin tüm il, ilçe ve sokaklarında meydana dökülen halk direnişleriyle kısa sürede darbe girişimini bastırarak demokrasi tarihimizde ki bir kesintiyi daha engellemiş oldu. Peki, 15 Temmuz darbe girişimi ne zaman oldu? 15 Temmuz gecesi neler yaşandı? İşte detaylar...

15.07.2022-10:06 - (Son Güncelleme: 15.07.2022-10:06)

15 Temmuz 2016 gecesi İstanbul'da Boğaz köprülerinin tutulması ile askeri hareketlilik başladı ve bunun anlamı kısa sürede ortaya çıktı. O zamanın başbakanı Binali Yıldırım tarafından yapılan Askerin içinde bir grubun kalkışma girişiminin söz konusu olduğunu” açıklamasıyla darbe girişiminin netleşmesi ve ardından alçak uçuş seslerinin duyulması gecikmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Face Time'la gerçekleştirdiği "Milletimizi meydanlara davet ediyorum" çağrısı da 15 Temmuz'un dönüm noktalarından olmuştur.

15 Temmuz'da neler yaşandı?

Anadolu Ajansı bilgilerine göre Türkiye'de darbe hazırlıklarını bitiren sivil ve asker örgüt mensupları, 16 Temmuz saat 03:00'te harekete geçecekti. Fakat helikopter pilotu bir binbaşı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı’na giderek, FETÖ'cülerin Müsteşar Hakan Fidan'ı alıkoymayı planladığını ihbar etti.

Fidan, aldığı bilgiyi o zamanın Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'e söyledi ve sonrasında detayları vermesi için yardımcısını Genelkurmay'a yolladı. Orgeneral Güler, MİT yetkilisi ile görüştükten sona o zamanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a görüşmeden bahsetti ve Akar, TSK Harekat Merkezi'ne, havada bulunan araçların üslerine dönmesini, hava sahasının da uçuşa kapatılması emrini verdi.

 15 temmuz

Aynı saatlerde Orgeneral Güler'in eski Özel Kalem Müdürü Kurmay Yarbay Bünyamin Tuner, darbe girişimini sevk edecek kişilerden eski Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç'e, MİT Müsteşar'ı Fidan ile Akar'ın görüştüklerini söyledi.

İkilinin görüşmesiyle Çolak'ın Kara Havacılık Komutanlığı'na gittiği haberi, darbecilerin arasında yayıldı. Bu gelişmeyle Akıncı Üssü'nde darbeyi yönetecek Adil Öksüz ile diğer sivil imamların onayı ile darbe girişiminin tarihi ve saati 15 Temmuz 20:30'a çekildi.

 15 temmuz

15 Temmuz'da neler oldu?

- Hulusi Akar alıkonuldu

- AKOM işgal edildi

- Köprüler tutuldu

- Özel Harekata saldırıldı

- TRT'den darbe bildirisi yapıldı

- Meclis bombalandı

- Külliye bombalandı

- Türkiye genelinde 521 şehit verildi

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal