15 Binin Üzerinde İstihdam Sağlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Alman enerji şirketleri ve finans kurumlarının, Türkiye’de 25 milyar avro yatırım yaptığını açıkladı.

02.06.2021-23:16 - (Son Güncelleme: 02.06.2021-23:30) 15 Binin Üzerinde İstihdam Sağlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Alman enerji şirketleri ve finans kurumlarının, Türkiye’de 25 milyar avro yatırım yaptığını açıkladı. Bakan Dönmez, ‘"Bu rakamlar, Alman şirketlerin ve yatırımcıların sektöre ve Türkiye'nin ekonomisine duydukları güveni gösteriyor’ dedi. 

3. Türk-Alman Enerji Forumu, bugün videokonferans yöntemi ile gerçekleşti. Forumda önemli detaylar konuşuldu. Bakan Dönmez, Alman enerji şirketleri ve finans kurumlarının, Türkiye’de 25 milyar avro yatırım yaptığını açıkladı. Bu kapsamda istihdam edilen kişi ise 15 binden fazla olduğu açıklandı. Konuşmada Türkiye’nin en büyük ticaret ortağının Almanya olduğunun altı çizildi. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen sene 38 milyara ulaşmıştı. 

‘SALGINA RAĞMEN İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM EDİYOR’

Almanya ile işbirliğinin önemine değinen Bakan Dönmez, ‘Forum kapsamında oluşturulan 5 çalışma grubu tarafından, iki ülkenin kamu ve özel sektörünün enerji alanında iş birliği yapabileceği alanlar ve odaklanabileceği projeler üzerinde yoğun çalışmalar yürütülmekte. Salgına rağmen, çevrim içi toplantılar ve çalıştaylarla başta yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği olmak üzere, enerji altyapısı, elektrik ve gaz piyasalarındaki düzenlemeler ve termik santrallerin esnekleştirilmesi alanlarında bilgi birikimi ve tecrübeler paylaşıldı. Bundan sonraki süreçte de çalışma grupları tarafından yürütülecek faaliyetlerin somut projelere ve iş birliklerine dönüşmesini temenni ediyorum’ dedi.

‘15 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM SAĞLADI’

Bakan Dönmez, ‘Bu şirketler, ortaklarıyla birlikte ülkemizin enerji sektörüne yaklaşık 25 milyar avro yatırım yaptı ve 15 binin üzerinde istihdam sağladı. Bu rakamlar, Alman şirketlerin ve yatırımcıların sektöre ve Türkiye'nin ekonomisine duydukları güveni gösteriyor. Ülkemizin yenilenebilir enerji kurulu kapasitesinin 2002'deki 12 bin megavat seviyesinden, nisan sonu itibarıyla 51 bin megavat seviyesine ulaşmasında bu şirketlerin önemli katkıları oldu. Bununla birlikte, 2017'de gerçekleştirdiğimiz bin megavatlık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgar enerjisi ihalesini Siemens'in dahil olduğu ortaklığın kazanmasının ardından, 2019'da bin megavatlık ikinci rüzgar ihalesinin 500 megavatlık kısmının Enercon, diğer 500 megavatlık kısmının ise EON'un ortak olduğu Enerjisa tarafından rekabetçi fiyatlarla kazanılması bizler için mutluluk vericidir’ ifadelerini kullandı. 

‘TÜRK ŞİRKETLERE YENİ YATIRIMLAR İÇİN OLANAKLAR YARATIYOR’

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, ‘Türk şirketlere de yeni yatırımlar için çok büyük olanaklar yaratıyor. Türkiye'deki yeni yatırımlar için de önemli bir perspektif sunuyor. Almanya olarak yenilenebilir enerjiye çok büyük yatırımlar yaptık. Ancak birincil enerji ihtiyacımızın yüzde 75'i halen başka ülkelerden temin ediliyor. Petrolü tamamen ithal ediyoruz. Doğal gazın yüzde 75'ini ithal ediyoruz. Taş kömürü ithal ediyoruz. Bütün bu enerjinin Almanya'da üretilmesi mümkün değil. Dolayısıyla gelecekte de yenilenebilir enerjide çok yakın bir ilişkiye ihtiyacımız olacak’ dedi. 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal