Yanartaş, 'Kesin Korunacak Hassas Alan' İlan Edildi

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Yanartaş koruma altına alınacak.

02.06.2021-22:32 - (Son Güncelleme: 02.06.2021-22:32) Yanartaş, 'Kesin Korunacak Hassas Alan' İlan Edildi

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan ve asırlardır sönmeyen Yanartaş koruma altına alınacak. Bölge bugün yayınlanan Resmi Gazete’de 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edildi. 

Antalya’nın Kemer ilçesinde Çıralı tatil bölgesinin içinde kalan bölgede asırlardır sönmeyen ve ‘ilk olimpiyat ateşi’ olarak nitelendirilen Yanartaş korumaya alındı. Bugün Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararname ile 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edildi. Bölgede metan gazı açığa çıktığı için asırlardır sönmeyen kayalara yerli ve yabancı turistler adeta akın ediyor. 

‘DOĞALGAZ SIZINTISININ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Bölgeyi anlatan Prof. Dr. Yağmurlu, ‘Bu bölgede doğalgaz emaresi varmış ve antik dönemlerde yıldırımların, şimşeklerin etkisiyle belki o dönemlerdeki insanların etkisiyle yanmaya başlamış. Tabii bu ateş bu bölgede çok önemli bir doğalgaz sızıntısının olduğunu gösteriyor. Bu, büyük olasılıkla yer altındaki bir doğalgaz yatağından yeryüzüne sızan gazın oluşturduğu bir sızıntı. Yer altındaki doğalgaz, basınçlı halde yatağından kayaların çatlakları boyunca sızarak yüzeye kadar ulaşıyor. Bu şekilde ateş olarak görebiliyoruz. Çıralı bölgesinde 15-20 tane buna benzer sürekli kendiliğinden yanan doğalgaz çıkışları var. Doğu Akdeniz'in jeolojik yapısı içindeki konumu da çok önemli. Çünkü Doğu Akdeniz'de Kıbrıs'ın güneyinde İsrail, Levante havzası olarak isimlendirdiğimiz havza içerisinde son yıllarda doğalgaz yatakları buldu. Bu doğalgaz yatakları bulunduktan sonra tabii Doğu Akdeniz bölgesinin önemi doğalgaz ve petrol açısından daha da arttı. Çıralı bölgesindeki doğalgazı da bu açıdan ele almaya çalıştık. Çünkü Finike- Kaş Kasaba Havzası olarak bildiğimiz Çıralı havzasındaki doğalgaz, Ters Yer Havzası ile bağlantılı. Çıralı yöresindeki doğalgazın kökeninin, Kaş Kasaba Finike Havzası'nı dolduran Ters Yer Havzası'nın tortuları olduğunu düşünüyoruz. Çünkü buradaki Antalya ofiyolitleri (yeşil kaya topluluğu), Finike-Kaş Kasaba Havzası'ndaki Ters Yer Havzası tortuları üzerinde bindirilmiş olarak bulunuyor. Bu doğalgaz da ofiyolitin içerisinden çıkıyor’ dedi. 

YANARTAŞ CHİMERA OLABİLİR Mİ?

Bölge yerli ve yabancı araştırmacıların oldukça dikkatini çekiyor. Hatta bazı araştırmacılar bu sönmeyen ateşi Chimera adlı mitolojik canavarın ağzından çıkan alevler olduğunu bile dile getiriyor. 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal