112'ye Gelen Çağrılar 'Pes' Dedirtiyor: Karantinadayım Canım Sıkıldı

Koronavirüs salgını sürecinde döneminde iş yükleri daha da artan 112 Acil Çağrı Merkezleri'nin en büyük problemi aslı astarı olmayan çağrılar. Görevliler, arayanların erzak, para talebinde bulunduğunu, bazen evini temizletmek için bile arayan olduğunu belirtiyor.

13.02.2021-14:32 - (Son Güncelleme: 13.02.2021-14:32) 112'ye Gelen Çağrılar 'Pes' Dedirtiyor: Karantinadayım Canım Sıkıldı

112 Acil Çağrı Merkezleri, hayat kurtarmak için oldukça büyük bir vazife omuzlanıyor.

Ardahan'da durumlara acil müdahale edebilmek, can kaybını önleyebilmek adına yirmi dört saat görev üstlenen 112 Acil Çağrı Merkezine gelen aslı olmayan ihbarlar ve gereksiz aramalar, sistemi ve görevlileri boş yere meşgul ediyor.

Merkeze 2020'de gelen 62 bin 698 aramadan 50 bin 158'inin aslı olmadığı belirlendi.

Komuta merkezine  "İnşaat yaptım yardımcı olur musunuz", "Evimi temizler misiniz?", "Kaçak elektrik kullandığım için ceza geldi, bunu siz ödeyin." ve "Karantinadayım ama canım sıkıldı, dışarı çıkmak istiyorum beni dışarı çıkarır mısınız?" diye arayanların da olduğu pek çok kişiden her gün hemen hemen 1000'in üzerinde arama geliyor.

İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Zihni Çağin, gece gündüz ayırt etmeden vaktin çoğunu asılsız ihbarlarla geçirdiklerini dile getirdi.

Koronavirüs pandemisi sebebiyle yoğun bir zaman geçirdiklerini, asılsız aramaların bu yoğunluğu daha da çoğalttığını belirten Çağin şu ifadeleri kullandı:

"Çağrıların yüzde 80'i asılsız. Acil sağlıkla ilgili çağrıları karşılarken bu asılsız ihbarlar bizi gerçekten çok zor durumda bırakıyor. Son bir ayda ortalama aldığımız çağrılar 7 bin 750. Bunun yüzde 80'i ne yazık ki asılsız. İlgilenmemiz gereken hastalara ulaşmakta sıkıntı yaşadığımızda hem hasta hem biz karşılıklı bu mağduriyeti yaşamaktayız. İlginç olan bu çağrıları yapanlar, ısrarla sürdürüyorlar. Özellikle COVID-19 döneminde sınırları zorlayıcı talepler hasıl oldu. Örneğin 'Karantinadayız, köyden çıkamıyoruz bize yardımcı olur musunuz?' şeklinde talepleri bile alıyoruz. Şaşırıp kalıyoruz."

Çağrı merkezinde çalışan Meryem Güler de bütün olumsuz durumlara rağmen her çağrıya bir hasta kurtarmak, acil bir duruma müdahale etmek düşüncesiyle karşılık verdiklerini  söyledi.

Evinin temizliğini yaptırmak isteyen kişilerin bile kendilerini aradığını söyleyen Güler şu açıklamada bulundu:

"Koşulsuz şartsız hastalarımıza ve vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışırken bu çağrılar hakikaten bizi yoruyor ve meşgul ediyor. Para talebi, erzak talebi olan bile bizi arıyor. Bir vatandaşımız istisnasız her gün bizi saat 08.00'de aradı, kaçak elektrik faturasını bizim ödememizi istedi. Bu tür durumlar karşısında acil olaylar için yapılan çağrılar, dolayısıyla düşmüyor. Bir trafik kazasına yetişmemiş oluyor ya da gecikmiş oluyoruz. Biz buna üzülüyoruz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal