10/6 tansiyon normal mi? Düşük tansiyon nedir? Düşük tansiyon belirtileri ve nedenleri

Tansiyon hayatımızı etkileyen ciddi bir olaydır. Düşük olması da yüksek olması da kişilerde rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Düşük tansiyonun ne olduğu nasıl tedavi edildiği merak edilen konulardan bir tanesidir. 9 / 6 değerinin altında olan tansiyonlar düşük tansiyon olarak geçmektedir. İşte düşük tansiyon hakkında merak edilen tüm detaylar…

03.06.2022-15:52 - (Son Güncelleme: 03.06.2022-17:10) 10/6 tansiyon normal mi? Düşük tansiyon nedir? Düşük tansiyon belirtileri ve nedenleri

10/6 tansiyonun normal olup olmadığı merak edilen sorulardan bir tanesidir. Sebebi belli olmayan bir hastalık olarak hayatımızda yer alan tansiyon hastalığı ciddi risklerde taşımaktadır. Kilolu olan kişilerde tansiyon olma olasılığı daha yüksektir. Genetik bir rahatsızlık olarak da nesilden nesile aktarılabilmektedir. Düşük tansiyon hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarını siler için araştırdık. İşte düşük tansiyon hakkında merak edilen tüm detaylar…

10/6 tansiyon normal mi?

Uzmanlar kişilerin farklı tansiyonlarda olabileceklerini ve herkesin kendi tansiyon değerinin olduğunu söylemektedir. Normal bir tansiyondan değerler 12/8 olarak ifade edilmektedir. Bu da büyük tansiyonun 12 küçük tansiyonunda 8 olduğunu gösterir. Yüksek tansiyon olması için kişilerin tansiyonunun 13.5/8.5 üzerinde seyretmesi gerekir. Düşük tansiyon içinde 10/6 değerinin altında olması gerekir.

Düşük tansiyon nedir?

Düşük tansiyona sahip olan kişiler normal tansiyona ve yüksek tansiyona sahip kişilerden daha uzun bir yaşam sürdürebilirler. Düşük tansiyon diğerlerine göre tercih edilebilir gibi dursa da bu da bazı sorunlara yol açabilmektedir. Tansiyonu düşük olan kişilerde çok düşük bir değer görülmesi tansiyon baş dönmesine ve bayılmalara neden olabilmektedir. Hatta ileri seviyelerde hayati tehlikeler de neden olabilmektedir.

Ancak düşük tansiyon kişiden kişiye farklılık gösterir. Birine göre düşük olan değerler diğer kişi için normal bir değer olabilir. Düşük tansiyonu belli eden semptomların görülmesi durumunda tansiyonun düşük olduğu kabul edilmektedir. Düşük tansiyon tercih edilebilir olarak görülebilir ve kimi insanlarda bir soruna yol açmaz. Ancak bazı kişilerde çok fazla düşük tansiyonun yaşanması baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir. Hayati tehlike yarattığı da olabilmektedir.

Tansiyon için değerler üst sayı (sistolik) için 90 milimetre cıva (mm Hg) veya alt sayı (diyastolik) için 60 mm Hg'den daha düşük bir kan basıncı okuması genellikle düşük kan basıncı olarak kabul edilir.

Kişilerde düşük tansiyonun görülmesi dehidrasyondan yaratabileceği için ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Düşük tansiyona neyin neden olduğunun da tespitinin yapılması gerekmektedir.

Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir

Düşük tansiyon belirtileri nelerdir?

Zaman zaman kişilerden tansiyonum düştü ifadelerini duyarız. Tansiyonunuz düştüğü zaman ne olacağı, belirtilerinin neler olduğu merak edilen konulardan biridir.Düşük tansiyon belirtileri şu şekildedir:

Baş dönmesi veya baş dönmesi

Hasta hissetmek

Bulanık görme

Genel olarak zayıf hissetmek

Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

Bayılma

Bu durum kan basıncınızın düşük olduğunu göstermektedir. Ayağa kalktığınızda veya aniden pozisyon değiştirdiğiniz zaman bu belirtileri görüyorsanız, postural hipotansiyonunuz olabilir. Bunun için kan basıncınızı kontrol ettirmenizde fayda vardır.

Kan basıncı nasıl kontrol edilir?

Kan basıncının nasıl kontrol edileceği merak edilen konulardan bir tanesidir. Kan basıncınızı şu şekilde öğrenebilirsiniz:

Bir eczacının bunu yapıp yapamayacağını sorarak

Bir hemşireden ya da GP'den kan basıncınıza baktırabilirsiniz.

Evde bir tansiyon aleti ile kendinizde öğrenebilirsiniz. Bunun için Blood Pressure UK, bir tansiyon ölçme cihazınızın bulunması gerekmektedir.

Düşük tansiyon, 90/60 mmHg'den düşük bir ölçümdür.

Düşük tansiyon belirtileri nasıl geçer?

Ayağa kalkarken yavaş hareketlerle kalmanız gerekmektedir,

Yataktan kalkarken dikkatli olmalısınız,

Yatağınızın başını tuğla veya ağır kitaplarla yaklaşık 15 cm (6 inç) yükseltin

Küçük ve sık öğünler yemelisiniz,

Yemek yedikten bir süre dinlenebilirsiniz,

Bol su tüketmelisiniz

Düşük Tansiyon Neden Olur

Düşük tansiyonun nedenleri nelerdir?

Kan basıncı gün içerisinde değişebilmektedir. Ne yaptığınız ya da nasıl hissettiğiniz bu durumu etkiler.Düşük tansiyon ailenizden gelebildiği gibi sağlıklı olmanızdan da kaynaklanabilir. Bazı kişiler yaşlandıkça düşük tansiyonda çıkabilmektedir. Ayrıca şu durumlarda düşük tansiyon görülür:

Hamile olmak

Diyabet gibi bazı tıbbi durumlar

Bazı ilaçlar

Küçük tansiyonun normal değerleri kaçtır?

Küçük tansiyondaki değerlerin düşmesi bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Tansiyonun 60 mm altına düşmesi ciddi sorunları beraberinde getirir. Bu değer altına düşen tansiyona müdahale edilmesi gerekmektedir. Küçük tansiyon normal değerler için 70 ila 90 aralığında olması gerekmektedir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal