1 Mayıs hangi güne denk geliyor, resmi tatil mi, mesai alınacak mı?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün hafta içlerine denk geldiği zaman resmi tatil olduğu biliniyor. Peki bu sene 1 Mayıs hangi güne denk geliyor? 1 Mayıs resmi tatil olacak mı? Tüm detaylar haberimizde.

23.04.2022-21:41 - (Son Güncelleme: 23.04.2022-21:41) 1 Mayıs hangi güne denk geliyor, resmi tatil mi, mesai alınacak mı?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne sayılı günler kaldı. Ülkemizde de 1 Mayıs resmi tatil olarak bilinirken insanlar 1 Mayıs'ın bu sene resmi tatil olup olmayacağını internet üzerinden merakla araştırıyor. Peki 1 Mayıs hangi güne denk geliyor? Mesai ücreti alınacak mı? Resmi tatil olacak mı? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

1 Mayıs resmi tatil mi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ilk kez 22 Nisan 2009 tarihiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmişti. İlk kez ise ülkemizde 1923 yılında kutlanmaya başlamıştı. 1 Mayıs bu sene ise Pazar gününe denk geliyor. 22 Nisan 2009 tarihiyle mecliste oluşan yasayla kabul edilmesiyle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında ve bankalarda 1 gün resmi tatil ilan ediliyordu.

1 Mayıs İşçi Bayramı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedir

Başlangıçta 1 Mayıs 1856 senesinde Avustralya Melbourne kentinde maden ve inşaat işçilerinin günde 8 saatlik çalışma saatleri için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne yürüyüş düzenlemeleriyle başlamıştır. 1886 yılı 1 Mayıs'ında ise Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliği ile işçiler günde 12 saat ve haftada 6 gün olan mesai saatlerine karşı olarak günlük 8 saat çalışmayı talep edip çalışmayı bırakmışlardı. Şikago'da gerçekleşen gösterilere tam yarım milyon işçi katılmıştır. Kenati'de 6 bin kişiden daha fazla siyahi ve beyaz işçi birlikte yürüyüş düzenledi. O dönem içinde Kenati'de parklar siyahi insanlara kapalıydı. İşçiler ise önce sokaklarda yürüdü sonra ise hep beraber Ulusal Park'a girmişlerdi. Her eyalarte siyahi ve beyaz işçilerin birlikte gösteriler yapması gazetelerde "Ön yargı duvarları yıkılmış oldu" şeklinde manşetlere yansımıştı. Tüm bu gösteriler 1 Mayıs tarihinde başlayacak günlerce devam etmişti ve 4 Mayıs tarihinde kanlı Haymarket Olayı gerçekleşti. Yasal baskıların uygulanması ile gösterilerin tekrarlanmasını engellediler. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889 yılında toplanan İkinci Enternasyonal Fransız bir işçinin temsilci önerisiyle 1 Mayıs tarihinin tüm dünya içinde Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlanmasına karar verdiler. Bu kararla birlikte ikinci gösteriler 1890 tarihinde gerçekleşti. Tüm bu gösteriler ve zaman ile birlikte 8 saat çalışma saatleri birçok ülkede kabul edilmiş oldu. 1 Mayıs tarihi ise işçilerin birlik ve dayanışmalarını yansıtmakta olan bir bayram adı kazandı. Günümüzde ise hala birçok ülkede kutlanıyor, sosyalist olan ülkeler Çin, Kuzdey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya gibi ülkelerde ve daha birçok sosyalist ülkede çok daha büyük kitlelerle kutlanmaya devam ediyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal