07.03.2021-14:27 (Son Güncelleme:07.03.2021-14:27)


1

Son Bir Haftada Her 100 Kişide Görülen Kovid-19 Vaka Sayısı Açıklandı

Son Bir Haftada Her 100 Kişide Görülen Kovid-19 Vaka Sayısı Açıklandı

Sağlık Bakanlığı iller bazında virüs tablolarını açıkladı. Normalleşme başlangıcı insanlardaki rahat tavır gözlerden kaçmadı. Virüsün artmasına davetiye çıkarıldı. Uzmanlar artış konusunda endişeli ve karamsar.



2

Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, 'Vaka sayılarının artışta olduğu bir dönemde açılmaya gittik. Görüntüler bize 1 Haziran’ı hatırlatıyor' dedi. Prof. Dr. Mustafa Çetiner ise, '5 binlerden başlayan vaka sayısının 11 binlere ulaştığını görüyoruz. Burada Salı günü başlayan normalleşmenin etkisi olduğunu söyleyemeyiz. 6 gün biraz erken, önümüzdeki Salı’dan itibaren etkisini göreceğiz.' ifadesini kullandı.



3

Türkiye'de son 24 saatte 138 bin 592 Kovid-19 testi yapıldı, 11 bin 770 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 64 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 702 oldu. Son 24 saatte 7 bin 291 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 616 bin 139'a yükseldi.



4

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, illere göre 27 Şubat-5 Mart'a ait her 100 bin kişiye düşen Kovid-19 vaka sayılarının bulunduğu haritayı paylaşarak, 'Yüksek riskli illerimiz risklerini düşürmek için daha tedbirli olmalı. Normalleşme kontrollü gerçekleşmeli. Bu hafta ne kadar tedbirli olursak şehirlerimizin rengi ona uygun olarak şekillenecek. Mevcut avantajlarımızı kaybetmemek için daha dikkatli ve temkinli hareket etmeliyiz.' dedi.



5

Prof. Dr. Çetiner ise 'Aslında korkunuzu paylaşıyoruz. Türkiye’de 22 ilde artış oldu, sadece 16 ilde düşüş var. Uşak ne yapıyorsa bütün Türkiye’nin onu yapması gerekir. Kurtarılmış bir yer gibi Uşak. Genel olarak vaka sayımız artıyor, 5 binlerden başlaya vaka sayısının 11 binlere ulaştığını görüyoruz. Burada Salı günü başlayan normalleşmenin etkisi olduğunu söyleyemeyiz. 6 gün biraz erken, önümüzdeki Salı’dan itibaren etkisini göreceğiz.' dedi.



6

Çetiner, 'Türkiye’de birçok ilde İngiltere varyantı olduğunu biliyoruz. Bulaşıcılığı yüzde 30 ile 70 arasında daha bulaşıcılığı daha fazla. İstanbul’un durumu çok önemli, Türkiye’nin kalbi. İstanbul’un salgında ne kadar etkileyici ve sürükleyici olduğunu gördük. 14 Şubat’ta vaka sayıları 100 binde 60’ken neredeysek 2 katlık bir atış gösterdi, 100 binde 111’e yükseldi. Bu hemen çevredeki illeri etkiliyor. Hemen Trakya ve Marmara bölgesi kırmızıya büründü. Günü birlik olarak bile İstanbul’a gelip gidenler var. DSÖ’den 7 haftalık düşüşten sonra yeniden vakaların arttı' dedi.



7

Çetiner, 'Görüntüler kaygı verici. 14 günlük değerlendirme yerini haftalık değerlendirmeyi alabilir. İnsanların da ciddi mağduriyeti var, hepsi göz önüne elbette alınmalı. Bir yanda eğitim bir yanda 8 milyon insanın doğrudan etkilendiği yeme içme sektöründeki insanlar var. Maske kullanımına uyum konusunda azalma, mesafe konusunda ciddi bir uyumsuzluk var. İnsanlara ciddi oluşan bir yorgunluk, bıkmışlık var.' değerlendirmesini yaptı.



8

Prof. Dr. Celalettin Kocatürk'ün açıklamaları ise şu şekilde: 'Vaka sayılarının artışta olduğu bir dönemde açılmaya gittik. Bize 1 Haziran’ı hatırlatıyor görüntüler. 1 Haziran’da da vaka sayılarını kontrol alabileceğimiz görmüştük. Virüsü kontrol altına almadık dedik ama o zamanda biraz fazla miktarda kısıtlamalar bir anda serbest bırakıldı. Devletimizin desteği var ancak insanımız etkilendi. Kademeli olarak 14 gün arayla serbestlik artırılabilirdi. Tüm Türkiye’de vaka sayılarında bir artış var. Bu açılamadan sonra özellikle de dün insanlar kendilerini dışarıya attılar' diye ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR