Zorunlu askerlik sürecini uzatana maaş ve ev alma prim kolaylığı sağlanıyor

Yetişkin her Türk gencinin zorunlu olan askerlik süreci 2019 yılında, er ve erbaşlar için 6, yedek subay ve astsubaylar için 12 aya indirilmişti. Yapılan yenilikte 6 aylık zorunlu askerlik sürecini tamamlayıp görevini uzatmak isteyenler için özel bir fırsat tanıyor. İşte detaylar…

22.05.2022-14:11 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-14:17)

2019 yılında yapılan düzenlemede er ve erbaşların zorunlu askerlik süresi 6 aya, yedek subay ve yedek astsubayların askerlik süresi 12 aya, bedelli askerlerin zorunlu süresi ise 1 aya indirilmişti. Yeni sistemde yapılan düzenlemede, 6 ay zorunlu askerliğini tamamlayan gençlere, görevlerini uzatıp para kazanma ve kariyer yapma imkanı tanınmaya başlanıyor. 

Erbaş ve erlerde askeri kariyer yapabilecek

Zorunlu askerlik süresi olan 6 ayı tamamlayanlar askerlik sürelerini bir 6 ay daha uzattığında, uzatma dönemi boyunca asgari ücret kadar maaş alıyor. Bu yılki ödeme er, onbaşı ve çavuş için şu anda 4 bin 254 lira. Böylece ikinci 6 ayda toplam 25 bin 524 lira ödeme yapılıyor. Söz konusu ödemeler görev yerine göre değişiklik gösterebiliyor.

Sınır bölgelerinde görev yapan askerle ek ödeme

Türkiye’nin sınır bölgelerinde bulunan; Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır gibi illerdeki sınır bölgelerinde görev yapan askerlere ise 1.790 lira ilave ödeme, görev tazminatı veriliyor. Ayrıca ikinci 6 aylık dönemde sigorta primini de devlet tarafından ödeniyor.

Maaşlı askerlik

Askerlere kariyer yolu açık

6+6 ay olarak askerlik görevini tamamlayan erler, isterlerse sözleşmeli olarak da görevlerine devam etek için başvuru yapabiliyorlar. Bu durumda da ikinci 6 ay askerlik yaptığından ilk kez sözleşmeli er başvurusunda bulunacaklara göre mülakatta 100 üzerinden ilave 20 puan avantajı sağlanıyor.

Mülakatı kazanan sözleşmeli er, uzman çavuş alımı yapılacağı zaman başvurma hakkı kazanıyor. Böylece mülakatta başarılı olan er, sözleşmeli uzman erbaşlığa yükselebiliyor. Sözleşmeli uzman erbaşlığa devam ederken sınav açılırsa ve bu sınavı kazanırsa, sözleşmeli subaylığa geçiş yaparak daha da yükselebiliyor.

Ev alma ve prim kolaylığı

Zorunlu 6 aylık askerlik sürecini tamamlayan ve ikinci 6 aylık sürecini yapan kişiler, bu dönem için askerlik borçlanmasını düşündüklerinde, asgari ücrete karşılık gelen prim tutarını Milli Savunma Bakanlığı karşılıyor.

Askerliğini zorunlu süreci sonrasında uzatanlara TOKİ ev alımı sürecinde öncelik tanıyor. Ayrıca iş kurmak için devlet bankalarından kredi başvuru yapanlara ise kolaylık sağlanıyor. 

İşten ayrılırken tazminat alabiliyorlar

Askerlik sürecini kısa dönem ya da yedek subay olarak yapacaklar, askere gitmeden önce iş yerlerinden ayrılırken tazminat alabiliyorlar. Askerden önce işsizlik maaşına başvuranlar askere gidene kadar maaş alabiliyor. Askerde maaş kesiliyor. Askerlik dönüşü kalan sürede ödeme yapılıyor. Hemen askere gidilmişse dönüşte 30 gün içinde İşkur’a başvurmak gerekiyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal