Ziraat Odası Başkanları Ankara'ya Gidiyor! Fındık Fiyatları Ne Kadar Olacak?

Türkiye’nin önemli ihracat kalemleri arasında yer alan ve Karadeniz Bölgesi’nin geçim kaynağını oluşturan fındık fiyatları için harekete geçildi.

21.06.2021-16:13 - (Son Güncelleme: 21.06.2021-16:47) Ziraat Odası Başkanları Ankara'ya Gidiyor! Fındık Fiyatları Ne Kadar Olacak?

Mevcut Giresun piyasasında yeni haftaya 24,50 liradan başlayan fındık fiyatı, durağan seyrin ardından ne kadar olacak?

Hasat dönemine 1,5 aydan az bir zaman kaldığını belirten Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük, piyasanın, devlet tarafından yeni mahsul fındık rekoltesi ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım fiyatı açıklamalarına odaklandığını aktardı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ise 2021 yılında bir kilogram fındığın maliyetinin 22,80 lira olarak belirlendiğini hatırlatarak, sezon öncesi fiyat talebinde bulunmak için ziraat odası başkanları ile birlikte Ankara'da temaslar gerçekleştireceklerini belirtti. Soydan, fındığın kilogram fiyatının en az 30 lira olması gerektiğini söyledi.

Türkiye'ye 2 milyar doların üzerinde bir döviz girdisi olan fındığın bu sezon bir kilogram maliyeti 22,80 lira olarak hesaplanırken, üreticiler ise kilogram fiyatının 30 lira olması gerektiğini belirtiyor.

Ordu'daki 18 ziraat odası başkanı da, fındık fiyatlarını görüşmek ve üreticinin taleplerini üretmek üzere Ankara'da mecliste ve ilgili makamlarda görüşmeler sağlayacak.

MALİYET ÇALIŞMALARI HAZIR! MECLİSE GİDİYORLAR

Altınordu Ziraat Odası Başkanlığı hizmet binasında açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yapılan maliyet çalışmalarına göre bir kilogram fındığı 22,80 liraya denk geldiğini belirterek; '2021 yılı hasat dönemi yaklaşırken, ziraat odaları olarak ciddi şekilde çalışmalara başladık. Özellikle 2021 yılının maliyet çalışmalarını yaptık. Çünkü maliyet çalışmaları önemli, bu çalışmalara göre taban fiyatın oluşması gerekmektedir. 2021 yılının maliyet çalışmasının sonucu 22,80 lira olarak ortaya çıkmıştır. Yarın itibariyle Büyük Millet Meclisi'ne giderek dosyalarımızı sunacağız ve taleplerimizi yapacağız. Biz aslında üreticilerimizin taleplerini hükümetimize, siyasilerimize, muhalefet partililere ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar'a, TMO'ya ve Tarım Komisyonu Başkanı'na dosyamızı sunacağız' ifadelerine yer verdi.

‘1 KİLOSU EN AZ 30 LİRA OLMALI’

Soydan, 2021 yılında hasattan önce fiyatların açıklanmasının ve alım kararlarının açıklanmasının önemine değinerek; '22,80 lira olan maliyetin üzerinde yüzde 30'luk bir refah payı verilerek, ayrıca geçen sene 22 lira levant kalite, 22 buçuk lira Giresun kalite olan fındığı en azından bu yıl da yansıtılarak, taban fiyatının oluşturulmasını istiyoruz. Bizim taban fiyatı, bu unsurların karşısında oluşması gereken rakam 30 lira civarındadır. Üreticimiz de bunu talep etmektedir. Bizler de bu anlamla üreticilerimizin bu taleplerini başta hükümetimiz olmak üzere tüm yetkililere üreteceğiz. İnşallah sonrasında üreticilerimizi sevindirecek haberimizin açıklanmasını bekliyoruz. Fındıkta bir istikrarın olacağına inanıyoruz' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal