Zincir marketlere yeni yaptırımlar yolda: Gıda satışına yasak gelebilir

Zincir marketlerdeki fahiş fiyat artışları konusunda tartışmalar sürerken, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken dikkat çeken bir öneri açıkladı. Palandöken’e göre marketler Pazar günleri kapalı olacak ve hafta içleri de saat sınırlamasına tabi tutulacak. İşte haberin diğer detayları...

05.12.2022-16:31 - (Son Güncelleme: 05.12.2022-17:30) Zincir marketlere yeni yaptırımlar yolda: Gıda satışına yasak gelebilir

Türkiye’de ekonominin en önemli gündem başlığı olan fahiş fiyat artışları konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin marketlere yönelik eleştirilerine karşılık olarak BİM CEO’su Galip Aykaç’ın iktidara yönelik sert sözleri tansiyonu ısıttı.  Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanlığı görevinden dün akşam istifa ederken, zincir marketlerle ilgili çok konuşulacak öneri TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den geldi. Palandöken, zincir marketlerle mücadele etmekte güçlük çeken esnaf perakende kanunuyla ilgili yeni bir düzenleme talep etti.

Zincir marketler için dikkat çeken öneri

Bendevi Palandöken, elektronik ticarete dair yasal düzenlemeyi hatırlattı ve zincir marketler için de benzer öneri getirdi. Palandöken, "Zincir marketler, hızlı tüketim malları dışındaki ürünlerle kendi özel markalı ürünleri satmasın. Marketlerin indirim ve reklam bütçeleri sınırlandırılsın. Devlete lisans bedeli ödesin. Kurallar belli olmalı" diye konuştu.

Zincir Market Satış Yasağı

Ekmek, sigara ve alkollü içecek satışının sonu mu geliyor?

Palandöken; zincir marketlerin satabileceği ürünlerin belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ekmek, sigara, et, alkollü içecek, mobilya, elektronik eşya, cep telefonu, beyaz eşya, hırdavat, ayakkabı, kıyafet, ev tekstili, deniz ürünleri pastane ürünleri, otomobil araç gereçlerinin buralarda satılmaması gerektiğini söyledi. 

Palandöken ayrıca, marketlerin haftada bir gün pazar günleri tatil yapmaları gerektiğini, diğer günler de sabah 10.00'da açılıp akşam 19.00'da kapanmalarını istedi.

Fiyat artışları polemiği nasıl başladı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zincir marketlerdeki fahiş fiyatları işaret ederek "Yeni uygulamaları devreye alacaktır" açıklaması sonrası, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den "Zincir marketlerde gün aşırı yapılan zamların toplumsal huzurumuza tahammülsüzlük olduğu kanaatindeyim. Zincir marketlerin FETÖ'yle irtibatı araştırılması gerekmekte. Bu açgözlülere müsamaha gösterilmemeli" açıklaması gelmişti.

Zincir Market Satış Yasağı-1

Bahçeli'nin sözleri sonrası Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, gıda fiyatlarının artmasıyla ilgili zincir marketlerin hedef alınmasına tepki gösterirken, peş peşe sert mesajlar verilmişti.

Yaşanan gelişmeler sonrası ise BİM CEO’su Galip Aykaç, Bahçeli'den özür dileyerek Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal