Zilkade ayı nedir? 2022 yılında Zilkade ayı ne zaman denk geliyor? Zilkade ayının tarihi ve önemi

İnanan Müslümanlar tarafından haram kabul edilen Zilkade ayı merak konusu oldu. Zilkade ayının neden haram olduğu, tarihinin nereden geldiği ve önemi gibi pek çok detay araştırılıyor. İnternette en çok yanıt aranan sorular arasında, 2022 yılında Zilkade ayı hangi tarihe denk geliyor? Zilkade ayının anlamı nedir? Gibi sorular yer alıyor. Peki, Zilkade ayı nedir? İşte Zilkade ayının tarihi ve detayları…

31.05.2022-14:32 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-14:32) Zilkade ayı nedir? 2022 yılında Zilkade ayı ne zaman denk geliyor? Zilkade ayının tarihi ve önemi

 

Müslüman aleminin haram kabul ettiği bazı dönemler vardır. Bunlardan biri de Zilkade ayıdır. İnanan Müslümanlar Zilkade ayını haram kabul eder ve bu dönemde bazı şeyleri yapmaz ya da belli ibadetleri yerine getirirler. Bu nedenle Zilkade ayı hakkında pek çok araştırma yapılmaktadır. Merak edilen konu başlıkları arasında, 2022 yılında Zilkade ayının ne zamana denk geldiği ve Zilkade ayının tarihi yer almaktadır. İşte Zilkade ayı hakkında merak edilen detaylar…

Zilkade ayı ne zaman?

Zilkade ayı 2022 yılında Haziran ayına denk gelmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Şevval ayı 30 Mayıs Pazartesi günü bitecek ve bu ayın bitmesiyle birlikte, 31 Mayıs Salı günü Zilkade ayı başlayacak.

Zilkade ayının anlamı

Zilkade ayının ismi, milâdî V. yüzyılın başlarında Hz. Muhammet'in baba tarafından beşinci dedesi Kilâb b. Mürre tarafından belirlenmiştir. Cahiliye döneminde haram sayılan aylardan birincisi Zilkade ayıdır. Bu ayda büyük ticari panayırlar düzenlenmiştir. Mekke'de ünlü Ukâz ve Mecenne panayırları Zilkade ayında kurulmuştur.

Zilakde ayında Kâbe'nin temellerinin Hz. İbrâhim ve İsmâil tarafından yükseltildiği, Hz. Mûsa’nın denizi yardığı, Hz. Yunus’un balığın karnından çıktığı rivayet edilir. Bu rivayetlerin doğruluğu tartışılmaktadır.

Zilkade ayı nedir

İbn Abbas'ın, "Mûsâ'ya otuz gece vade verdik" ayetinde belirtilen otuz gün sürenin Zilkade ayı olduğu da varsayılır. Hendek savaşı, , Hz. Muhammet'in Zeyneb bint Cahş ile evliliği, Beni Kurayza Savaşı, Umre seferi ve Resûl-i Ekrem ve Meymûne bint Hâris’in evliliğinin bu ayda yapıldığı da söylenir. İki bayram arasında olduğu gerekçesiyle bu ay haram kabul edilir ve bu ayda nikah kıyılmayacağı söylenir. Fakat bu inanışın dini bir kaynağı yoktur ve hurafedir.

Zilkade ayında yapılacak ibadetler

Müslümanlar tarafından haram kabul edilen Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarında oruç tutmak gerekir. Hanefiler bu aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde oruç tutar. Türk dini geleneğinde Zilkade ayında ilahiler okunur. İki bayram arasında olması nedeniyle bu ay, Türk halk kültüründe ‘aralık’ olarak nitelendirilir. Osmanlı belgelerinde Zilkade ayı “??” işaretiyle ifade edilmiştir.

Cahiliye döneminde Araplar, Zilkade ayında kutsal olduğu gerekçesiyle savaş yapmaz, kötü bir davranışta bulunmaz ve kötü söz söylemezdi. Bu dönemde hayvanları için otlak aramaya bile ara veren Müslümanlar, bu aya oturma anlamına gelen 'zü'l-ka'de' adını takmışlardır.

Seyyid İbn Tavus’a göre Zilkade ayı, şiddete ve sıkıntılara karşı dua etmek için doğru bir zamandır. Zulüm ve zorbalığa karşı okunan dualar bu ayda etkilidir. Bu ay dualarla geçen bir aydır. Zilkade ayında oruç da tutulmalıdır.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal