Zelenskiy’den sürpriz Herson ziyareti: Askerlerle fotoğraf çektirdi

Rus birliklerinin geçtiğimiz günlerde çekildiği Herson bölgesine gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 8 aydır Rus esareti altındaki yerli halk ile kucaklaştı ve askerlerle fotoğraf çektirdi. İşte detaylar...

14.11.2022-16:35 - (Son Güncelleme: 14.11.2022-16:35)

24 Şubat tarihinden bu yana devam eden Rusya Ukrayna savaşında dönüm noktası denebilecek bir an yaşandı. Savunmadan saldırıya geçen Ukrayna askerleri, savaş için oldukça kritik bir bölge olan Herson’u ele geçirmeyi başardı. Rus birliklerinin geçtiğimiz günlerde çekildiği Herson bölgesine gelen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 8 aydır Rus esareti altındaki yerli halk ile kucaklaştı ve askerlerle fotoğraf çektirdi. 

Zelenskiy’den Herson ziyareti

Kırım'la ikmal hatları kesilen Rus işgalcilerin Herson'dan ayrılmasıyla Ukraynalılar Cuma günü şehre girdi. Bayrak sallayan Ukraynalılar, Kiev'in askerlerini sarılarak karşıladı.

Zelenskiy Herson Ziyareti

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, büyük coşkunun dinmediği Herson'a bugün sürpriz bir ziyaret düzenledi. Askerlere hitap eden Zelenskiy, şehir sakinleri ve askerlerle fotoğraf da çektirdi.

Zelenskiy, Pazar akşamı yaptığı video konuşmasında, müfettişlerin Herson’un terk edilen bölgelerinde 400'den fazla savaş suçunu ortaya çıkardığını söyledi. Zelenskiy, hem sivillerin ve hem de askerlerin cesetlerinin bulunduğunu belirtiyor.

Her katil adalete teslim edilecek

Ukrayna lideri, "Herson bölgesinde Rus ordusu geride, girebildiği diğer bölgelerde bıraktığı vahşetlerin aynısını bıraktı" deyip ekledi: "Her katili bulup adalete teslim edeceğiz. Şüphesiz."

Savaşın başlamasından bu yana Buça, İzyum ve Mariupol gibi bölgelerde toplu mezarlar bulundu. Ukrayna, Rus askerlerini vahşetin arkasında olmakla suçladı.

Zelenskiy Herson Ziyareti-1

Geçen ay bir Birleşmiş Milletler (BM) komisyonu, Ukrayna'da savaş suçlarının işlendiğini ve işgalin başlangıcındaki insan hakları ihlâllerinin "büyük çoğunluğundan" Rus güçlerinin sorumlu olduğunu söyledi.

Herson, Şubat ayında Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rusya tarafından ele geçirilen tek bölgesel başkentti. Bölge, başka üç yer ile birlikte, Eylül ayında Kremlin'de düzenlenen bir törenle Vladimir Putin tarafından Rusya'nın bir parçası olarak ilan edildi.

Ukraynalılar bunu, Rusya'nın Mart ayında Kiev'in banliyölerinden çekilmesiyle aynı düzeyde, ulusal bir zafer ve Kremlin için büyük bir aşağılama olarak görüyorlar.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal