Zelenskiy’den Putin’e net mesaj: Barışı mümkün kılacak 10 şartı açıkladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yayınladığı video mesajda Rusya ile barışın sağlanması için gerekli 10 şartı açıkladı. Detaylar haberimizde...

15.11.2022-11:22 - (Son Güncelleme: 15.11.2022-17:39) Zelenskiy’den Putin’e net mesaj: Barışı mümkün kılacak 10 şartı açıkladı

Video konferans yöntemiyle G20 Liderler Zirvesi’ne katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile barış sağlamak gerekli 10 şartı açıkladı. Zelenskiy, barış için efektif güvenlik garantilerinin sağlanmasının şart olduğunu vurguladı.

Barışı mümkün kılacak 10 şartı açıkladı

Reuters’in paylaştığı habere göre; Zelenski Rusya ile yeni bir Minsk anlaşması sürecinin mümkün olmadığını, ülkesinin efektif güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu söyledi. Ukrayna lideri, “Radyasyon güvenliği yeniden sağlanmalıdır” diyerek, 10 maddelik barış formülü arasında ilk olarak nükleer güvenliği saydı.

Zelenskiy Rusya Barış Şartları

Zelenskiy’nin barış için olması şart dediği 10 şart şu şekilde:

- Ukrayna'nın radyasyon ve nükleer güvenliğinin sağlanması

- Ukrayna'nın gıda güvenliğinin sağlanması;

- Ukrayna'nın enerji güvenliğinin sağlanması;

- Tüm mahkumların serbest bırakılması;

- BM Şartı'nın yerine getirilmesi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ile dünya düzeninin restorasyonu;

- Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların durdurulması;

- Adaletin yeniden tesisi

- Çevre soykırımıyla mücadele;

- Gerilimin tırmanmasının önlenmesi;

- Savaşın sonunun düzenlenmesi

Tahıl sevkiyatı anlaşması için Türkiye ve BM’ye teşekkür etti

Tahıl anlaşmasında üstlendiği aktif rol için Türkiye ve Birleşmiş Milletler’e teşekkür eden Zelenski, bu girişimin önemine dikkat çekerek “süresiz olarak uzatılması gerektiğine inanıyorum” dedi ve ikinci maddede “gıda güvenliğini” ekledi.

Üçüncü madde olarak enerji güvenliğini sıralayan Ukrayna lideri, ülkesindeki enerji altyapısının yüzde 40’ının Rusya’nın füze saldırılarında tahrip edildiğine dikkatleri çekti ve “Bu, soğuğu silaha dönüştürme girişimidir. Milyonlarca insana karşı bir silah” dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal