Zekat hangi mallardan verilir? Neyin zekatı ödenmeli?

İslamiyette başta namaz olmak üzere yerine getirilmesi gereken ibadetler yer alır. Bunlarda bir tanesi de zekat vermektir. Toplumsal özelliği olan zekat verme ibadetini yerine getirmek isteyen müslümanlar 'Zekat hangi mallardan verilir?' şeklinde sorgulayarak neyin zekatının ödenmesi gerektiğini öğrenmek istiyorlar.

19.03.2022-00:49 - (Son Güncelleme: 19.03.2022-00:50) Zekat hangi mallardan verilir? Neyin zekatı ödenmeli?

İslam'ın 5 şartından biri olarak kabul edilen zekat, müslüman toplumun toplum içinde sosyal adaleti sağlaması için yaptıkları ibadettir. Üzerine düşen görevi eksiksiz yapmak isteyenler ise zekatın hangi mallardan verildiği ve neyin zekatının ödenmesi gerektiğini araştırıyorlar.

Zekat hangi mallardan verilir?

Zekat hangi mallardan verilir?

Kuran-ı Kerim'de zekat verme ile ilgili detaylı bilgiler mevcuttur. Kimlerin zekat vermesi ve kimlere zekat verilmesi gerektiği konusunda tüm bilgiler yine kitapta yer alır. Zekatın hangi mallardan dolayı verilmesi gerektiği konusu ise şu şekilde sıralanmıştır:

Dini anlamda zengin olarak sayılan kişiler zekat verme ile yükümlüdürler. Zekat ibadetinin farz olarak sayılması için veren kişinin akli sağlığının yerinde olması gerekir. Zekata tabi olacak olan mala sahip olan kişinin bu malı edinme tarihi üzerinden 1 yıl kadar bir süre geçmiş olması kabul edilir. 

- Zekat, kişinin kira getirisi getiren bir malı varsa gelen kira gelirinin zekatını öder.

- Ticari mal kapsamında giren mallar zekat çerçevesinde değerlendirilir. Bunların çok fazla ayrıntılı ve ince hesapları vardır. Zekatı için gerekli sayılan şartlar mevcutsa bu malların zekatı da verilir.

- İhtiyaç için zorunlu olan mallar zekat kapsamında alınmaz. İhtiyaçlar için zorunlu olan malların zekatı verilmez.

- Devlete ödenen vergi zekat yerine geçmez. Çünkü, devlete ödenen vergi zorunlu bir giderdir.

- Kadının sahip olduğu ziynet eşyaları zekat dışı kalır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal