Zamlı promosyonlar için gözler bankalarda: SGK taban promosyonu güncelledi! Emeklilere 15 bin TL alma fırsatı doğdu

Milyonlarca emekli zamlı yeni promosyon tablosu için tüm gözlerini bankalara çevirdi. SGK, emeklilere ve hak sahiplere ödenecek olan en düşük promosyon ödemesinin yükseltildiğini açıklarken, emeklilere 15 bin TL alma fırsatı doğdu. Detaylar haberimizde...

01.11.2022-13:01 - (Son Güncelleme: 01.11.2022-16:17)

Bankaların verdiği promosyon ödemeleri konusundaki son dakika gelişmelerini dikkatli bir şekilde takip eden emekliler, zamlı yeni promosyon tablosu için tüm gözlerini bankalara çevirdi. SGK, emeklilere ve hak sahiplere ödenecek olan en düşük promosyon ödemesinin yükseltildiğini açıklarken, emeklilere  15 bin TL alma fırsatı doğdu.

SGK taban promosyonu güncelledi

SGK emeklilere ve hak sahiplerine ödenebilecek en düşük promosyon tutarlarını güncelledi. Aylığı 3 bin 500 liraya kadar olanlara 3 bin, 3 bin 500-7 bin 500 lira arası olanlara 3 bin 500, 7 bin 500-10 bin lira arası olanlara 4 bin 500, 10 bin liradan fazla olanlara ise 5 bin lira asgari promosyon ödemesi yapılacak. Böylelikle 10 bin TL emekli maaşı alan birinin o ay alacağı 5 bin TL'lik promosyonla 15 bin TL eline geçebilir.

SGK ile protokol imzalayan bankalar 1 Kasım'dan itibaren 3 yıllık taahhüt veren emeklilere en az yenilenen taban tutarları ödemek zorunda olacak. Ancak isteyen bankalar daha fazla ödeme de yapabilecek.

Hangi bankalarla anlaşma imzalanacak?

Promosyon ödemeleri ile ilgili olarak Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıf- Bank, Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Deniz- Bank, Türk Ekonomi Bankası, ING Bank, Şekerbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Odeabank, Fibabanka ile anlaşma yapılabilecek.

Zamlı emekli promosyonu

8 bin lira promosyon veren bankalar da olacak

Halen kimi bankalar emeklilere 8 bin liraya varan promosyonlar ödüyor. Kimi bankalar da emekli yakınını getirenlere her kişi için 250 lira veriyor. Bu kampanyalar yeni maaş aralıklarına göre güncellenecek.

1 Kasım'dan itibaren yeni kampanyalar duyurulacak. Yüksek tutarlı kampanyaların önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor.

KDK kararı promosyon sürecini hızlandırdı

Son olarak Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) tavsiye kararı çalışanları sevindirdi. Bir çalışanın başvurusu üzerine harekete geçen KDK, il milli eğitim müdürlüğüne "Mevcut promosyon sözleşmelerini güncelleyin" tavsiyesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı da jet hızıyla promosyon sözleşmesini yenileyerek, çalışanlar için tutarın 3 bin liradan 25 bin 500 liraya yükseltilmesini sağladı.

Kamu kurumları ne kadar promosyon verdi?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların yeni promosyon tutarları şu şekilde:

Emniyet Genel Müdürlüğü: 3 yıl 27 bin lira

Ankara Tarım İl Müdürlüğü 22 bin 100 lira

Ankara İl Kültür Müdürlüğü: 25 bin 500 lira

Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİM personeli: İlave 10 bin lira

Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi: 3 yıl, 41 bin 500 lira

Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi: 3 yıl, 31 bin 100 lira

Eskişehir Sağlık Müdürlüğü: 3 yıl, 35 bin 200 lira

Bingöl İl Özel İdaresi: 23 bin 805 lira

Edirne Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü: 3 yıl, 25 bin 250 lira

Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü: 21 bin 950

Saruhanlı Belediyesi: 3 yıl, 19 bin 50

Gaziantep Üniversitesi: 4 yıl, 35 bin lira

Şanlıurfa Harran Üniversitesi: 3 yıl, 37 bin 250 lira

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü: 5 yıl, 19 bin 205 lira.

Promosyonu artırmak için ne yapılmalı?

Aynı bankada devam edilecekse yeni promosyon başvurusu yapılmalı. Bu durumda banka önceki taahhütten kalan sürenin promosyon tutarını düşerek yeni tutarı emekliye ödeyecek. Farklı bankaya geçilecekse de taahhüdün sürdüğü bankaya kalan sürenin tutarını iade etmek yeterli olacak.

Promosyon sözleşmesi feshedilirse ne olur?

Şu ana kadar pek çok kamu kurum ve kuruluşu promosyon tutarını yenilemiş durumda. Bazı kurumlar daha yüksek ödeme almak için mevcut sözleşmesini fesh etti ve yeni teklif için bankalarla görüşmelere başladı. Kimi bankalar da sözleşme iptali için komisyon kurdu.

Eğer promosyon sözleşmeleri iptal edilirse, tazminat maddesinin devreye sokulması gerekiyor. Bu maddeye göre, ilk yıl sözleşme fesh edilirse promosyonun tamamı, ikinci ve üçüncü yıl fesh edilirse yüzde 50'si iade oluyor. Aynı bankayla promosyon tutarını yenileyenler de bulunuyor. Bu durumda iade yapılmadan yeni tutar üzerinden anlaşma yapılıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal