04.06.2022-09:22 (Son Güncelleme:04.06.2022-14:08)


1

YÜZÜSTÜ UYUMANIN SAĞLIĞA ZARARLARI

YÜZÜSTÜ UYUMANIN SAĞLIĞA ZARARLARI

Yüzüstü uyumanın sağlık açısından zararları yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.



2

Gökhan Aygül, yüzüstü uyumanın sağlık açısından uygun olmadığını ve zararlı olduğunu iletti.



3

Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur.



4

Bu durumda omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.



5

Bu pozisyonun ellerde acı ve hissizliğe de neden olabileceği gibi aynı zamanda sinirsel problemlere de önderlik edebileceği vurgulanıyor. Yüzüstü yatarken, çok sayıda yastık boyun pozisyonunu etkileyeceğinden omurgayla uyumlu bir şekilde yastıkları azaltmak gereklidir. Bu, özellikle yaşlı insanlarda, sinirlere baskı olasılığını azaltacaktır. Aynı zamanda, sağ ya da sol şeklinde sıra ile boynunuzu değiştirmeniz, bir tarafı zorlamanızı engelleyecektir. Bu pozisyondan hoşnut olmayanların başlıca şikayetleri ise parmaklarda sızı ve hissizlik şeklindedir diye konuştu.



6

PEYGAMBER EFENDİMİZ YÜZÜSTÜ YATMAYI UYGUN GÖRMEDİ

PEYGAMBER EFENDİMİZ YÜZÜSTÜ YATMAYI UYGUN GÖRMEDİ

Yüzüstü uyumak dinen uygun değildir.



7

Peygamber Efendimiz, mescidde bu şekilde yatan birisini uyandırmış ve şöyle buyurmuştur...



8

“Bu şekilde yatmak Allah’ın sevmediği bir yatış şeklidir.” (Ebû Dâvud, Edeb, 95; Tirmizî, Edeb 21) Görüldüğü üzere, Peygamber Efendimiz (asm) yüzükoyun yatmayı uygun görmemiş ve “Allah’ın sevmediği bir yatış” şekli olduğunu bildirmiştir.



9

Bu nedenle Müslüman olmayanlara benzeme niyeti olmaksızın yüzüstü yatmak, haram veya günah değilse de, adaba aykırı olduğu gibi sünnet sevabından mahrum kalmaya neden olur.



10

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr