Yüzdelik dilim nedir, ne demektir? Yüzdelik dilimi nasıl, nereden öğrenebilirim? Yüzdelik dilim hesaplaması nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda öğrencilerin karşılaştığı yüzdelik dilim hesaplamasının ne olduğu merakla araştırılıyor. Peki, yüzdelik dilim nedir, yüzdelik dilim hesaplaması nasıl yapılır? İşte öğrencileri yakından ilgilendiren yüzdelik dilim hesaplamasına dair detaylar...

25.05.2022-22:21 - (Son Güncelleme: 25.05.2022-22:21) Yüzdelik dilim nedir, ne demektir? Yüzdelik dilimi nasıl, nereden öğrenebilirim? Yüzdelik dilim hesaplaması nasıl yapılır?

MEB ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar hesaplanırken sıralamalara yüzdelik dilim de eklenmektedir. Sınav sonuçlarında yüzdelik dilimi gören öğrenciler ise yüzdelik dilimin ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Peki, yüzdelik dilim hesaplaması nedir, nasıl yapılır? Yanıtı haberimizde...

Yüzdelik dilim hesaplaması ne oluyor?

Yüzdelik dilimler öğrencilerin sıralamalarının yüzde olarak ifade edilmesidir. MEB ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların sonucunda belirtilen bir dilim adayların Türkiye geneli ile sınava girdikleri ilde kaçıncı sıraya yerleştiklerinin göstergesidir.

Yüzdelik dilimin hesaplaması nasıl yapılıyor?

Yüzdelik dilim hesaplamasını örneklendirerek açıklamak daha kolay olacaktır. Mesela YGS sınavına bir milyon aday katılsın. Bu adaylardan ülke genelinde yüzde 10'a girmeyi başaran bir aday 100.000'i olmayı başarmış demektir.

 yüzdelik dilim nedir

Yüzdelik dilimin avantajı nedir?

Okullar taban puanlarını her yıl değiştirme hakkına sahiptir. Bu yüzden yüzdelik dilimle tercih yapılması öğrenciler için daha avantajlıdır. Yüzdelik dilimde değişiklik olması sıralamada değişiklik olmasından daha zordur. Yani, sıralama dikkate alınarak tercih yapmaktansa yüzdelik dilim dikkate alınarak tercih yapılması daha doğru olur.

Tercihlerde hangi yüzdelik dilim kullanılıyor?

Tercih yapılırken Türkiye geneli olarak açıklanan yüzdelik dilime göre tercih yapmak gerekiyor. İl bazlı yüzdelik dilimler adaylara daha dar kapsamlı seçenek sunacağı için Türkiye genelini baz almak daha doğru olur.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal