Yurt dışındayken nasıl oy kullanabilirim? Askerde oy kullanılabilir mi?

14 Mayıs’ta gerçekleşme ihtimali yüksek olan 2023 seçimleri öncesinde evinden uzakta ve askerde olan kişiler oy kullanıp kullanamayacaklarını merak ediyorlar. Peki Yurt dışındayken nasıl oy kullanabilirim? Askerde oy kullanılabilir mi? İşte konu hakkında merak edilenler...

02.02.2023-17:04 - (Son Güncelleme: 02.02.2023-17:31) Yurt dışındayken nasıl oy kullanabilirim? Askerde oy kullanılabilir mi?

Türkiye’nin son dönemdeki en kritik seçimleri olarak görülen 2023 seçimleri yüksek ihtimalle 14 Mayıs’ta gerçekleşecek. Söz konusu tarihte askerlik görevini yerine getirenler ve yurt dışında olan vatandaşlar oy kullanıp kullanamayacaklarını ve nasıl oy kullanabilecekleri sorularını internet üzerinden araştırıyor. Peki Yurt dışındayken nasıl oy kullanabilirim? Askerde oy kullanılabilir mi?

Yurt dışındayken nasıl oy kullanabilirim? 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) mevzuatında yer alan bilgilere göre, Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz kayıtlı olduğunuz yeri (kayıtlı olduğunuz dış temsilciliği),www.ysk.gov.tr internet sayfamızın veya e-Devlet Kapısından hizmete sunulan "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" bölümünden ya da mobil cihazınızdan “Seçmen Sorgulama” uygulamasından öğrenebilirsiniz.

Yurt Dışındakiler Oy Kullanabilir Mi

Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olmasına rağmen, yurt dışı seçmen kütüğünde ismi bulunmayanlar, kayıtlarında düzeltme yapmak isteyenler ve yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen seçmenler,

1-)Yurt dışında;

- En yakın yurt dışı temsilciliğine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı/Nüfus Cüzdanı ile başvurarak Adres Beyan Formu (Form B)"nu doldurup imza karşılığı teslim etmeleri, veya söz konusu formun internetten çıktısını alarak doldurup imzalamak ve forma Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı/Nüfus Cüzdanı fotokopisini eklemek suretiyle en yakın yurt dışı temsilciğine posta ile göndermeleri,

Bulundukları ülkede dış temsilcilik yok ise Adres Beyan Formunun (Form B) internetten çıktısını alarak doldurup imzalamak ve forma Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı/Nüfus Cüzdanı fotokopisini eklemek suretiyle kayıtlı oldukları yerin nüfus müdürlüğüne posta ile göndermeleri gerekmektedir.

2-)Yurt içinde;

- Yurt içi adresinizin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne başvurarak ve pasaportunuzu ibraz ederek Adres Beyan Formu (Form B) doldurmanız gerekmektedir,

- Adres Beyan formunu, yurt dışında temsilciliklerden temin edebilirsiniz veya www.ysk.gov.tr adresinde “Yurt Dışı Seçmen” menüsünün altında bulunan Adres Beyan Formu bağlantısından indirebilirsiniz.

Yurt Dışındakiler Oy Kullanabilir Mi-1

Askerde oy kullanılabilir mi?

YSK'nın mevzuatına göre silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.

Ceza infaz kurumları ve tutuk evlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirler Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilir ve görevli hakimin yerinde yönetim ve denetimi altında yapılır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal