Yurt dışında gördüğü meyveyi Çorumda yetiştirmeye başladı! Hedef yılda 300 bin TL kazanmak

Çorum'un Kargı ilçesinde ikamet eden Kemal Dümenci, yurt dışında markette görmüş olduğu 'goji berry' meyvesinin fidanlarını kendi tarlasına dikerek üretimine başladı. İşte haberin detayları

20.04.2022-11:26 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-12:41)

Çorum'un Kargı ilçesinde ikamet eden Kemal Dümenci, yurt dışında markette görmüş olduğu 'goji berry' meyvesinin fidanlarını kendi tarlasına dikerek üretimine başladı. Dümenci, alım garantisi imkanı olan bu meyveden yıllık 300 bin liranın üstünde gelir elde etmeyi hedeflemektedir. Çorumun Kargı İlçesinde ikamet eden serbest muhasebeci Mali Müşavir olan Kemal Dümenci, iş seyahatinden dolayı Malta'ya gitti. Malta'da girmiş olduğu bir markette 'goji berry' meyvesini gören Dümenci, sonrasında Türkiye'ye döndüğünde bu ürünü araştırma çalışmalarına başladı. Türkiye'de de yetiştirilen goji berry'in ithalatçısıyla da tanışmış olan Dümenci yaşadığı ilçede bulunan neredeyse 9 dönüm tarım arazisinin toprak analizlerini yaptırıp 2 bin fidan dikerek üretimine başladı. 


Bu yıl inşallah meyve verecek

İlk dikildiği zaman 25 santimetre olan goji berry fidanları şu anda ikinci yılını geldiğinde yaklaşık 2 metreye kadar ulaştı. Bu yıl küçük oranda meyve verecek olan fidanlardan tam verimli halinin dikiminin 3. yılında almaya başlayacaklarını söyledi. Kemal Dümenci, ''Bu ürünü ben ilk Malta'da bir markette gördüm. Meyve orada aklımda kaldı. Türkiye'ye geldiğimde ithalatçısı ile tanıştım ve ithalatçısından bir miktar temin edip tadına baktım. Bu ürünün yaban mersini ile kirazın karışımı bir tadı var. Sonrasında bu ürünü neden ilçemizde yetiştirmeyelim, neden ilçemiz sadece çeltik üretimi ile kısıtlı kalsın, goji berry neden üretilmesin diye bir hayli düşündüm. Sonrasında ilçede kullanmadığım boş duran iki arazimde toprak tahlilleri yaptırıp, çıkan analizlerin sonuçlarına göre bu ürünün burada yetiştirilebileceğine inanarak yaklaşık 9 dönümlük bir alana dikim işlemi gerçekleştirdim. Şu anda fidanların dikilmesi üzerinden neredeyse 2 yıl gibi bir zaman geçti. Beklentimizi ve gelişimini sağlamış durumda. Bu yıl inşallah meyve almaya başlayacağız'' diye söyledi. 


Goji berry ilaç sanayinde ciddi anlamda rağbet görüyor 

Bu ürünün kullanım alanının oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğunu söyleyen Dümenci, ''İlaç sanayinde ciddi anlamda rağbet gören tıbbi bir meyvedir. Bunun yanı sıra herhangi bir işlem yapılmaksızın gıda olarak da kullanılıyor. Bu meyvenin çayı ve reçeli yapılıyor. 10 adet portakalın barındırdığı c vitaminini yalnızca bir tane meyvesinde barındırmaktadır. Ciddi anlamda a vitaminine de sahip. Onun içinde Avrupa da ve yurt dışında yüksek bir miktarda tüketilmektedir. Türkiye de henüz fazla bilinmemekle beraber fazla tüketilmiyor fakat ihracat yönü çok güçlü. Türkiye'de de yeni duyulmaya ve yayılmaya başladı. Ciddi manada üretim açığı mevcut. Bu sebeple de firmalar şu anda çiftçilere alım garantisi ile birlikte fidan diktirmeye başladı'' şeklinde konuştu.


Goji Berry’nin getirisi çeltiğe göre daha yüksek

Kargı da üreticilerin gelirinin büyük bir kısmının çeltik üretiminden kazanıldığı söyleyen Dümenci, goji berry'nin gelirinin çeltiğin gelirine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çiftçiye bir dönümlük araziden yaklaşık 35 bin lira gibi getiri sağlama imkanına sahip. Bu sebeple ben ilçede bunun öncülüğünü yaparak goji berry üretimini daha yaygın bir hale getirmeyi sonrasında ise kooperatifleştirmenin öncüsü olmak istiyorum'' diye söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal