Yunanistan'ın gündeminde 'erken seçim' sesleri yankılanıyor!

Türkiye'nin NATO Liderler Zirvesi'nde elde etmiş olduğu başarı Yunanistan'a bir hayli rahatsızlık verdi. Yunan medyası tarafından 'başarısız' olarak nitelendirilen Miçotakis'e tepkiler çığ gibi büyüdü. İşte haberin detayları...

02.07.2022-17:26 - (Son Güncelleme: 02.07.2022-17:26) Yunanistan'ın gündeminde 'erken seçim' sesleri yankılanıyor!

Türkiye'nin NATO Zirvesi'nde elde etmiş olduğu diplomatik başarının yankıları sürmeye devam ederken Yunanistan'da Miçotakis'e tepkiler çığ gibi büyüyor. Başta ana muhalefet lideri Aleksis Çipras olmak üzere Yunan medyası tarafından da "başarısız" olarak nitelendirilen Miçotakis'in koltuğunun sallantıda olduğu iddiaları git gide büyüyor. 

Öte yandan Türkiye ile Ege ve Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandıracak adımlar atmayı sürdürmeye devam eden Yunanistan, bu defa siyasi çalkantılarla savaş veriyor. Son dönemde Türkiye'ye ilişkin Ege Denizi'nde attığı provokatif adımlarla eleştiri oklarını direk üzerine çeken Miçotakis, NATO Zirvesi'nde de büyük bir hezimete uğramasının sonrasında desteğini giderek kaybetmeye yüz tutuyor. 

Ayrıca Türkiye'nin, geçtiğimiz günlerde sona eren NATO Zirvesi'nde elde etmiş olduğu diplomatik başarı, Yunanistan'da büyük rahatsızlığa sebep oldu. Böylece NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin masada istediğini almasını sağlayan, Finlandiya ve İsveç'le imzaladığı "Üçlü Muhtıra", Türkiye'nin kuvvetli pozisyonunu da pekiştirmiş oldu. 


Miçotakis’e tepki yağıyor 

Diğer yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'ye F-16 satma konusunda vermiş olduğu olumlu mesajların sonrasında Yunan basını, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in başarısız dış politikasının üzerine doğru gitmeye başladı. 

Eski Başbakan ve ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, Miçotakis hükümetinin Madrid'den büyük bir bozgun ile döndüğünü ifade etmişti. Çipras, Miçotakis'i adeta zehir zemberek sözlerle eleştirerek, "Acı bir diplomatik yenilgi yaşadık. Eğer ben Madrid'de başbakan olsaydım ve bu yaşansaydı ve aynı zamanda 'TurkAegean' tanımı Türkiye tarafından reklam markası olarak tescil edilmiş olsaydı Madrid'den yaya dönerdim." İfadelerine yer vermişti. 

Erken seçim iddiaları 

Çipras'ın bu çıkışıyla beraber Yunan basını da zirvede Türkiye'ye tam destek verildiğini dile getirmiş, Yunanistan'ın diplomaside hezimete uğradığı eleştirileri yağmıştı. Zirvenin yankıları sürmeye devam ederken Miçotakis hükümetine yönelik bu defa erken seçim iddiaları gündeme geldi. 

Haber ajansı AFP tarafından derlenmiş olan bir analize göre siyasi analistler konuya ilişkin, Miçotakis'in Ağustos ayı ortasında bir duyuru yaparak sonbaharda erken seçime gitmesinin beklendiğini aktardı. Analizde, anket şirketi GPO'nun araştırma direktörü Antonis Papargiris'in değerlendirmelerine yer verildi. Bu duruma göre Papargiris, Yunanistan'daki tüm partilerin şu anda seçim hazırlıkları yapmış olduğunu bildirdi. Çipras'ın da yaptığı, "erken seçimler Eylül ayında gerçekleşecek" çıkışının sonrasında gelen anket sonuçları, Miçotakis'in koltuğunun sallantıda olduğu iddialarını da kuvvetlendirdi. 

Miçotakis’in oy oranında düşüş 

Analizde bunun yanı sıra, ülkenin içerisinde bulunduğu krize de değinildi. Ülkenin son 30 yılın en yüksek enflasyonuyla karşı karşıya olduğu bildirilirken buna ek olarak da Türkiye ile yaşanan gerilimin Miçotakis'in oy oranında düşüşe sebep olduğu dile getirildi. 

Mevcut enerji krizinin de Miçotakis hükümeti üzerinde baskıya sebep olduğu bildirildi. Ülkenin mali destek için ayırmış olduğu bütçenin eridiği kaydedilen analizde, Maliye Bakanı Christos Staikouras'in hafta sonu Mega TV'ye vermiş olduğu demeçte ise, "Mali yardımlar için tek bir euro bile kalmadı" ifadelerine yer verildi.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal