Yunanistan’dan beklenmeyen hamle: Tarafsız adalardaki silahlanma durduruldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler’de (BM) görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis yönetimi, görüşme sonrası normalleşme adımlarını hızlandırdı. Atina hükümetinin iki ülke arasındaki en önemli sorunlar arasında yer alan egemenliği antlaşmalarla devredilmemiş ada, adacık ve kayalıkları silahlandırmayı durdurduğu belirtildi. İşte detaylar…

03.10.2023-09:18 - (Son Güncelleme: 03.10.2023-17:40) Yunanistan’dan beklenmeyen hamle: Tarafsız adalardaki silahlanma durduruldu

Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır süregelen gerilim yerini pozitif temaslara bırakmaya başladı. Atina yönetimi, sorun alanlarından birini oluşturan egemenliği antlaşmalarla devredilmemiş ada, adacık ve kayalıkları (EGEAYDAAK) silahlandırmayı durdurdu.

İki ülkede yaşanan felaketler sonrasında başlayan normalleşme adımları Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiryakos Miçotakis arasındaki görüşme sonrasında daha da hızlandı.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Aralık ayında tekrar edecek liderler zirvesine kadar iki ülke arasındaki ciddi sorunların başında gelen adalar sorunu konusunda olumlu gelişmeler bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Miçotakis

Tarafsız adalardaki silahlanma durduruldu

İki ülke arasında en ciddi ve karmaşık gündem maddelerinden biri olan EGEAYDAAK sorunu, sayıları yaklaşık 152 ada, adacık ve kayalığın sahip olduğu karasuları ile Münhasır Ekonomik Bölge ve Kıta Sahanlığı'nı doğrudan etkiliyor.

Ege'de hukuki statüsü belirsiz olan ada ve adacıkların isim ve statüsü 1923 Lozan ve 1947 Paris antlaşmalarında belirlenmedi. İki ülke arasındaki adalar sorunu, Yunanistan'ın uluslararası hukuk çerçevesindeki kuralları da ihlal ederek Anadolu sahillerinden itibaren üç deniz mili mesafenin dışında kalan bütün ada, adacık ve kayalıklara sahip olmak istemesinden kaynaklanıyor.

EGEAYDAAK anlaşmazlığı nedeniyle kıta sahanlığı ve hava sahası sorunları gibi Adalar Denizi'nde deniz ve hava yetki alanlarının paylaşımı gibi konularda da çözüme ulaşılamadı.

Silahlandırılan adalar

Geçtiğimiz aylarda Türkiye karşısında hava kuvvetlerini güçlendirme kararı alan Yunanistan, Fransa'dan Rafael uçakları sipariş etti ve Türkiye'ye bir kaç saat uzaklıktaki Limeni Adası'na yerleştirdi. Aynı şekilde Türkiye'ye en yakın ada olan Sisam Adası'nda da İrili ufaklı 4 üste yüzlerce Yunan askeri görev yapıyor. Yine Türkiye'ye çok yakın olan Meis, Sakız, Batnoz, İpsara, Nergizcik, Eşek, Bulancak, Kalolimnoz, Keçi, Sömbeki, Çamada ile Karaada'da Yunan askeri kuvvetlerine ait sistemler bulunuyor.

Yavaş yavaş duracak

Kaynaklar, iki ülke arasındaki yeni dönemle birlikte geçmiş dönemde silahlandırılan adalara yapılan mühimmat yatırımının durduğunu ve ilerleyen dönemde alınacak olan pozitif kararlarla birlikte adalardaki son durumla ilgili olumlu gelişmeler yaşanacağını söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal