Yunanistan’da Milli Muharip Uçak korkusu: Endişelenmemiz gerekiyor

Yerli teknolojinin ürettiği Milli Muharip Uçak’ın (MMU) piste çıkması Yunanistan basınında geniş yankı uyandı. CNN’in Yunanistan kanalında yayınlanan bir makalede, “Türkiye her şeye rağmen savaş uçağı prototipi yaptı ve ilk testi geçti” denildi.

20.03.2023-10:56 - (Son Güncelleme: 20.03.2023-17:29) Yunanistan’da Milli Muharip Uçak korkusu: Endişelenmemiz gerekiyor

Savunma sanayii alanında yapılan atılımların yıldızlarından birisi olan Milli Muharip Uçak (MMU), ilk kez piste çıktı. Yerli savaş uçağı MMU’nun görüntüleri Yunanistan basınında geniş yankı uyandı. CNN’in Yunanistan kanalında yayınlanan bir makalede, “Türkiye her şeye rağmen savaş uçağı prototipi yaptı ve ilk testi geçti” denildi.

498 günde hangardan çıktı

4 Kasım 2021'de üretim çalışmalarına başlanan yerli ve milli üretim Milli Muharip Uçak (MMU) üretim tarihine başlanılmasından 498 gün sonra hangardan çıktı. Türk mühendislerin hummalı çalışmaları sonucu başarıyla otaya çıkan proje 18 Mart Çanakkale Şehitleri hatırasına pistte göründü.

Milli Muharip Uçak

Atina MMU’yu konuşuyor

Milli Muharip Uçak, Yunanistan'da da büyük ses getirdi. CNN Yunanistan'da Stavros Yannidis imzalı yayınlanan bir makalede, "Endişelenmemiz gerekiyor" yorumunda bulunulurken yakın vadede Türkiye'nin mevcuttaki F-16 envanterini MMU ile değiştirebileceği belirtildi. Yazıda savaş uçağımızın yüklenici firmasının Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) olduğu, AR-GE çalışmalarının Ankara'da sürdüğü ve taksi çalışmalarının 17 Mart'ta tamamlandığı aktarıldı. Uçağın özelliklerine ilişkin temel bilgilendirme yapılırken Türkiye Yüzyılı hamlesinden 'iddialı program' diye bahsedilip MMU'nun bu projenin bir meyvesi olduğu söylendi. Gazeteci Yannidis, Yunanistan'ın neden endişelenmesi gerektiğini şu ifadelerle anlattı: "Türkiye'nin 5. nesil prototip savaş uçağı henüz ilk testini geçti ve önünde birkaç yıllık geliştirme süreci daha var. Ancak tüm bunlara rağmen Türkiye çok önemli bir şeyi kanıtladı. Ülke her şeye rağmen bir savaş uçağı prototipi yapmayı ve onu çok az ülkenin ulaştığı bir aşamaya kadar geliştirmeyi başardı." Ayrıca Türkiye'nin İHA ve SİHA'daki satış başarısına bu projede ulaşılmasının ihtimal dahilinde olduğu kaydedildi.

MMU, dünyanın farklı ülkelerinde de manşetleri süsledi. Çin'de çıkan bir haberde Türkiye ile ABD arasındaki F-35 çıkmazına atıfta bulunurken Ankara'nın yerli imkanlarla 'hayalet uçak' üretme başarısını gösterdiği ifade edildi.


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal