11.03.2020-17:16 (Son Güncelleme:26.04.2024-20:30)


1

Vücut için gerekli olan minerallerden biri demir mineralleridir. Yetişkin bireylerin günlük demir ihtiyacı 9 miligramdır. Vücuttaki kırmızı kan hücrelerine rengini veren, oksijen taşınmasını sağlayan ve gerçekte bir protein türü olan hemoglobin içinde yer alır. Bağışıklık sistemini güçlendiren, hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunan demir mineralinin hangi besinlerde bulunduğunu biliyor musunuz? İşte demir mineralleri bulunan besinler…



2

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak ve lahana gibi bazı sebzeler de bol miktarda demir içermektedir. 100 gram ıspanak 2.7 mg bitkisel kaynaklı demir içerir. Ancak C vitamini içeriği yüksek olan besinlerle birleştirerek demirin emilimini artırabilirsiniz.



3

Kırmızı Et

Kırmızı Et

Kırmızı et ve karaciğer gibi organ etleri içeriğinde demir bulunan en iyi kaynaklardandır. 50 gram ciğer 4-5 mg demir içerir. 100 gramlık ızgara bonfilede yaklaşık 2-2.5 mg hayvansal kaynaklı demir bulunmaktadır.



4

Yumurta

Yumurta

1 yumurta ortalama 1-1.4 mg demir içermektedir. Yanında tam buğday ekmeği ve C vitamini içeren maydanoz, biber, portakal suyu gibi besinlerde demirin emiliminin artmasını sağlar



5

Kuru Baklagiller

Kuru Baklagiller

Nohut, kuru fasulye gibi baklagillerin yanı sıra tofu peyniri ve meksika fasulyesi de bol miktarda demir içeren besinler arasında yer alır.



6

Kaju Fıstığı

Kaju Fıstığı

30 gram kajuda 2 mg demir bulunmaktadır. B1, E vitamini, potasyum, magnezyum açısından zengin bir yağlı tohum çeşidi olan kaju, kalorisi ve yağ içeriği yüksek bir besin olduğu için tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.



7

Pekmez

Pekmez

2 yemek kaşığında ortalama 2-2.5 mg demir bulunmaktadır. Ara öğünde kivi, çilek gibi meyvelerle yapacağınız meyve salatasını pekmez ile tatlandırabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR