Yüksek kiralara 'dur' diyecek çözüm için düğmeye basıldı! Hollanda modeli ilk sırada

Türkiye'de son dönemlerde sürekli artış gösteren kiralar, kamuoyunun en çok tartıştığı konuların başında geliyor. Kiracıları zor durumda bırakan sorunun karşısında ilgili bakanlıklar devreye girdi ve kiraların fahiş oranda artmasına 'dur' diyecek çözüm önerilerini asaya yatırdı. Masadaki önerilerin ilk sırasında ise Hollanda modeli var.

24.05.2022-17:45 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-17:45) Yüksek kiralara 'dur' diyecek çözüm için düğmeye basıldı! Hollanda modeli ilk sırada

Son dönemde kiralarda meydana gelen artışlar ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmesiyle birlikte AK Parti ve ilgili bakanlıklar devreye girdi. Sorunun çözümüne ilişkin öneriler de alarak masaya yatıra AK Parti kurmayları serbest piyasa ekonominde kurallara uygun olarak kira bedellerine sınırlama getirilip getirilemeyeceği, getirilmesi durumunda ise bu sınırlamanın sıkıntı yaratıp yaratmayacağını tartışmaya başladı.

Başlatılan çalışmalar 'Fahiş kira zamlarına denetim', 'kiralık sosyal konut inşaası' ve 'büyükşehirlerde kira artışlarına sınırlama' başlıklarıyla masaya yatırılırken kiralardaki fahiş orandaki artışlar ve ev sahiplerinin yüksek zam yapma furyasına müdahale etmeye hazırlanıyor. Hükümet ile AK Parti, spekülatörler ve stokçulardan sonra fahiş kira artışlarına 'dur'demenin çözümünü arıyor.

Yüksek kira artışlarına Hollanda modeli

İstanbul gibi büyükşehirlerde ve fahiş oranda kira artışlarını yapıldığı diğer illerde kiralara sınırlama getirilmesi gündeme gelirken, söz konusu sınırlama çözümünde Hollanda modelinin uygulanıp uygulanmayacağı tartışılmaya başlandı.

Fahiş kira artışlarına Holanda modeli!

Hollanda hükümeti, konut sıkıntılarında dolayı artış gösteren ev kiralarına karşılık olarak orta gelirli vatandaşlarını koruyabilmek adına serbest piyasada kiralık ev fiyatları için müdahale kararı vermiş ve bu kapsamda kirası 763 Euro'ya kadar olan belediyelerce alt gelir grubuna yer alan vatandaşlara kiralanan sosyal konutlara puanlama sistemi getirmiş ve evin büyüklüğü oda sayısı gibi puanlama yapılan ev bin ila bin 250 Euro arasına kira istenmesi yönünde hükme bağlandı.

AK Parti ile ilgili bakanlıkların, kira artışlarına getirmeyi planladıkları çözüm önerilerinden bir tanesinin Hollanda modeli olduğu öğrenildi. Üzerinde durulan alternatife göre Hollanda modeli örnek alınırsa kiralarda yaşanan artışa sınırlama getirilecek. Fakat bu model Türkiye'nin tüm illerinde değil yalnızca İstanbul, yada İstanbul'un bazı bölgelerindeki ilçelerinde geçerli olacak. Bu ilçelerde ev kiraları idarenin belirlemiş olduğu oranın üzerine çıkamayacak.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal