Yüksek enflasyon dünyanın en büyük 5. ekonomisini de vurdu: İngiltere'de resesyon sesleri!

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında gösterilen İngiltere’de yıllık enflasyon, pandemi döneminin de etkisiyle birlikte Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü askeri harekatla beraber son zamanlarda yükselerek tarihte şimdiye kadar çıktığı en yüksek noktaya çıktı.

19.04.2022-15:09 - (Son Güncelleme: 19.04.2022-16:52) Yüksek enflasyon dünyanın en büyük 5. ekonomisini de vurdu: İngiltere'de resesyon sesleri!

Dünyada birçok ülkenin son 2 senedir Kovid-19 ile beraber manşetlerinden eksik etmediği yüksek enflasyon, İngiltere'de de yaşamı derinden etkilemeyi sürdürüyor. Tarihin en yüksek yıllık enflasyon seviyesine gelen İngiltere, hayat pahalılığının önüne geçmek amacıyla art arda ekonomik paketler devreye sokuyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşla beraber üstüne enerji kriziyle boğuşan ülke, üretimin durmasından korktuğu için gıdada kıtlık çıkabileceği yönünde vatandaşlarını uyarıyor.

İngiltere’de son aylarda meydana gelen yüksek enflasyon, 1950’li yılların başından bugüne kadar hanelerin gelirlerinde yaşanan en geniş daralmaya işaret ediyor. 

Resesyon tehlikesi var

Ülkede görülen bu denli yüksek oranlı enflasyonun vatandaşların alım gücünü düşürdüğüne vurgu yapan ekonomistler, Birleşik Krallık ekonomisinin önümüzdeki yaz resesyona girme tehlikesiyle baş başa olduğunu aktarıyor.

Yüksek enflasyon dünyanın en büyük 5. ekonomisini de vurdu: İngiltere'de resesyon sesleri!

Ekonomistler, pandemi sürecinin ardından büyümenin giderek yavaş bir hal alması ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle birlikte artan yaşam maliyetlerinin art arda iki çeyrek sürecek şekilde gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) düşeceğini söylüyor. Söz konusu düşüş de ülkeyi bir resesyona sokabilir. 

Şubat ayında İngiltere’nin beklenen performansından daha düşük büyüme verileri açıklaması ve geçtiğimiz ay enflasyon oranının 1992’den bugüne kadar en yüksek seviyesine çıkmasıyla uzmanlar, İngiltere GSYİH'sının bu yaz düşeceğine dair tahminlerini aktarıyor.

Kamuoyuyla paylaşılan son analizlerde, Kovid-19’dan sonra sağlık alanında daha az harcama yapmanın, yükselen yaşam maliyeti sebebiyle daha az harcayan vatandaşların ilk 3 aylık periyotta yüzde 1’lik de olsa İngiltere ekonomisine katkı yapacağı aktarılıyor.

1950'lerden bu yana görülen en büyük düşüş

İngiliz The Guardian gazetesine açıklamalarda bulunan ekonomist James Smith, ilk çeyrekteki gelen sahte büyümeden sonra ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte küçülme ihtimalinin kuvvetli olduğunu ifade etti. Smith, üçüncü çeyrekte yüzde 0,3’lük daralmaya karşın üçüncü çeyrekte yüzde 0,2’lik bir büyüme yaşanacağını tahmin ettiğini açıkladı.

Yüksek enflasyon dünyanın en büyük 5. ekonomisini de vurdu: İngiltere'de resesyon sesleri!

Resesyon olmasa bile teknik olarak resesyona yaklaşan ekonominin İngiltere'yi fazlasıyla zor bir duruma sokacağını söyleyen Smith, "Resesyondan kaçılsa bile, yine de heyecan verici olmayan büyüme rakamları göreceğiz. İnsanlar enerji maliyetlerine daha fazla para harcamak zorunda kalıyorsa, bazı temel olmayan ürünlere masraf etmekten kaçacağını beklersiniz. İşte tam da bunu izleyeceğiz." açıklamalarını yaptı.

Capital Economics baş ekonomisti Neil Shearing de, "Hanehalkı harcanabilir geliri, bu yıl yaklaşık %1.9 oranında düşecek. Bu, gerçek gelirlerde 1977'de yaşanan %1,8'lik düşüşten daha büyük ve 1950'lerde modern kayıtların başlamasından bu yana görülen en büyük düşüş." dedi.

Bununla beraber Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva geçen haftalarda, pandemi sebebiyle meydana gelen şok seyirler ve Ukrayna'daki savaşın dünyada görülen enflasyonu beklenenden daha uzun süre süreceği konusunda bazı uyarılar getirmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal