14.05.2022-12:40 (Son Güncelleme:16.03.2024-16:29)


1

Emekli olmak için can atanların en çok sorduğu sorulardan biri de yüksek emekli maaşı nasıl alınır? Tüm çalışanlar ne kadar emekli maaşı alacaklarını merak ediyor. Bu tamamen sigortalılık süresi, yaş ve prim gününüzü tamamladığınız anda emekli oluyorsunuz. Bu faktörler, sizin ne kadar emekli maaşı alacağınızı belirleyen en büyük faktörler. Ne kadar maaşla ve kaç yıl çalıştığınız sizin gelecekte alacağınız emekli maaşını derinden etkiliyor. Maaş sigortanız SGK’ya ya da Bağkur’a bildiriliyor.



2

Yıllar boyu biriken parayla sizin ne kadar emekli maaşı alacağınız belirleniyor. Sizin memur olarak mı yoksa işçi olarak mı çalıştığınızsa emekli maaşınızı etkileyen faktörlerden. Enflasyon, yıllık büyüme gibi durumlarda emekli maaşınıza etki ediyor. Eskiden yıllık büyüme yüzde yüz etki ederken,



3

2008 yılından sonra %30 etki etmeye başladı. Haberde gördüğünüz gibi tam olarak ne kadar alacağınızın kesin bir bilgisi yok. SGK dışı ne kadar emekli maaşı alacağınızı bilen bir kurum yok. Maaşı düşük bulduğunuzda itiraz etme hakkınız bulunuyor.



4

Nasıl alınır?

Nasıl alınır?

“Yüksek emekli maaşı için ne yapmalı?” sıkça sorulan bir söz. En önemli husus, brüt maaşın çok olması gerekiyor. Yatırılan primler yüksek olacağı için emeklilik maaşı da doğru orantıda yükseliyor. Sigorta primlerinizi yüksek yatırdığınız durumda emekli maaşınızı yüksek almanız muhtemel. Bir başka konu, bordroyu düşük göstermemek gerekiyor.



5

Düşük prim ödemek için bordro düşük gösterilirse yüksek emekli maaşı almak zorlaşabilir. İlk iş deneyimlerinizde bu önemsiz gözükebilir ama emeklilik maaşınızın düşük olacağını bilmeniz gerekiyor. Maaşa oranlı bordronun da uygun ödenmesi emeklilik maşınızı yüksek almanızı sağlar. Aynı zamanda birden çok işte çalışırsanız maaşınızın fazlalığı sayesinde yüksek maaş alabilirsiniz.



6

Evden nasıl emekli maaşı alınır?

Evden nasıl emekli maaşı alınır?

Koronavirus kapsamında yetkililer emeklilere bankamatiklere gitmeyin çağrısı yaptı. Yetkililer, emeklilerin emekli maaşlarını evden almalarını istiyor.



7

Evden emekli maaşı almak istiyorum diyenler e-devlete başvurarak maaşlarını alabilirler. Yetkililer dijital yolla emekli maaşının alınmasının herkes için daha iyi olacağında kararlı.



8

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR