Yüksek Ateş Nedir?

Sonbahar ve Kış aylarında sürekli yüksek ateşten mustarip insanlar var. Yüksek ateşin belirtileri ve yüksek ateşin nedenleri haberimizde saklı.

28.03.2018-14:06 - (Son Güncelleme: 27.10.2021-18:13)

Yüksek ateş, artık hepimizin en büyük korkusu. Koronavirüs korkumuzdan dolayı yüksek ateş olduğumuzda hemen panikliyoruz. Kış aylarına girilirken ve Koronavirüs tablosu yükselirken yüksek ateşten korunmak lazım. Peki, yüksek ateş sınırı nedir? Yüksek ateş nasıl düşürülür? Yüksek ateş için okunacak dua nedir? Hepsi haberimizde.

YÜKSEK ATEŞ NEDİR?

Yüksek ateş, bir hastalık nedeniyle bireyin vücut sıcaklığında belirgin bir artışa denir. Kendi başına bir hastalık olmayan yüksek ateş, daha çok hastalıkların ciddi belirtisidir. Yüksek ateş, olağan dışı bir olayın bedende hüküm sürdüğünü gösterir.

Peki yüksek ateşin sınırı nedir? Yetişkinlerde yüksek ateş sıklıkla görülse de yüksek ateşin belirli bir önem sınırı bulunmaktadır. 39.4 derece ve daha üstü bir değere ulaşmadı mı yüksek ateşin endişe verecek bir etkisi yoktur. Bebekler ve çocuklar için yüksek ateş her durumda kötüdür. Yüksek ateş birkaç gün içerisinde kendinden geçse de öbür durumlarda tehlikeden korunmak için yüksek ateşi düşürmek için birçok yola başvurulur.

Yüksek ateş aynı zamanda Koronavirüs yüzünden de çıkabilir. Grip salgını olduğu bu vakitlerde yüksek ateş görüldüğü zaman direkt olarak PCR testi yaptırmaya gitmemiz toplum sağlığı için önemlidir.

YÜKSEK ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Yüksek ateşin endişe verici duruma gelmesi noktasında düşürmek için bazı tedbirler uygulanır.

- Dinlenme

- Bol sıvı tüketme

- Ilık banyo yapma

- Kalın olmayan giysilerin tercih edilmesi

- Oda ısısını düşürmek 

- İnce bir çarşafla yatmak ve hafif bir battaniyeyle uyumak tedbirleri düzeltir. 


YÜKSEK ATEŞ NEDENLERİ 

Bakteriyel bir enfeksiyon, bir virüsün varlığı, tetanos, Koronavirüs ve bazı iltihaplı durumlar nedeniyle ateş çıkabilir. Bağışıklık sisteminin enfeksiyona tepki göstermesi sonucu beynin hipolatamus bölgesi vücut ısısını yükselterek hastalığa neden olan organizmaları öldürmek için çaba gösterir. Normal durumu geçerse sorun büyür. Zatürre, güneş çarpması, virüsler, idrar yolları enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu gibi sebeplerden ötürü yüksek ateş çıkabilir. 

YÜKSEK ATEŞİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüksek ateşin belirtilerinin bazıları şunlardır: Titreme, ürperme, yüzde kızarıklık, güçsüzlük, iştah kaybı, baş dönmesi, kalp hızında artış, baş ağrısı, aşırı terleme ve belli aralıklarla terleme, halüsinasyon vs. yüksek ateşin belirtileridir.

YÜKSEK ATEŞ İÇİN OKUNACAK DUA

Ateş yükseldikçe vücut kendini ısıtmak ister ve üşeme ile titreme ortaya çıkar. Yüksek ateşi düşürme yolları işe yaramadı mı yüksek ateş için dua okunabilir. Bismillahil’kerim, E’ûzü Billâhil’aziym, Min Şerri Külli Irkın Naârin Ve Min Şerri Harrinnâr. 

Yüksek ateş duasının Türkçe anlamı şudur: “Yüce Allah'ın adıyla amansız ağrı ve sızıların tümünün şerrinden, zararından. Ve Cehennemin yakıcı, helak edici ateşinin azabının şerrinden aziym olan, ulu Allah'a sığınırım.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal