YSK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı: Yerel seçimde adaylık başvuru süreci netleşti

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), yerel seçimle ilgili adaylık süreci konusundaki kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte detaylar…

16.01.2024-11:50 - (Son Güncelleme: 16.01.2024-17:37)

YSK’nın 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri’nde adaylardan istenecek belgelerin, adayların istifaları veya ölümleri halinde uygulanacak adımlarla ilgili kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

YSK’nın yayımlanan kararına göre; Siyasi partilerin ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, ve il genel meclisi üyelikleri için aday listelerini, büyükşehirlerde ise siyasi parti il başkanlıkları büyükşehir belediye başkan adayı listelerini, bütün seçim türleri için ayrı ayrı olarak en geç 20 Şubat saat 17.00'ye kadar ilçe seçim kurullarına ve il seçim kurullarına teslim edecek.

Adayların, kimlik kartı, diploma örneği, adli sicil ve arşiv kaydı belgesi, ve askerlikle ilişiği olmadığına dair belgeleri vermeleri zorunlu olacak.

Adaylık süreci hakkında detaylar yer aldı

TRT Haber’in yer verdiğine göre; Siyasi partiler, merkez karar ve yönetim kurulları tarafından alınan bir kararla, tüm adaylar için siyasi parti genel merkezinin yetkilendirdiği kişilere ilçe ve il seçim kurullarına aday listelerini sunma yetkisine sahip olacak.

YSK seçim kararı

Bağımsız aday olmayı düşünenler ise seçilme yeterliliğine sahip olduklarını gösteren belgeleri, askerlikle ilişkilerinin olmadığına dair belgeyi ve 7.228 lirayı Mal Sandığı'na yatırdıklarını gösteren makbuzu dilekçelerine ekleyerek ilgili seçim kuruluna 20 Şubat'a kadar teslim etmeleri gerekecek.

Seçime katılma yetkisine sahip siyasi partiler, büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclisi üyeliği seçimlerinden diledikleri seçimde yer alabilecekler; bu seçimlere katılma zorunluluğu bulunmayacak. Adayların seçilme yeterliliği incelendikten sonra eksik belgelerin tamamlanması için belirlenen süre içinde tamamlanmaması durumunda, siyasi partiler, o seçim yerinde eksik listeyle seçime katılabilecek.

Seçilme yeterliliği ile ilgili eksik belgeleri belirlenen sürede tamamlamayan bağımsız adaylar seçime katılamayacaklar. Bağımsız adaylar, adaylıktan vazgeçmeleri halinde emaneten yatırdıkları paraları geri alamayacak.

Adaylar istifa ederse ne olacak?

YSK’nın kararına göre, adaylıktan istifa edenler, diğer seçimler için kimlik tespiti sonrası diğer seçimlere doğrudan katılabilecek.

Adaylar, seçim süreciyle olarak ilgili seçim kurullarına başvurularını gerçekleştirebilecek ve  Bu başvurularını noter vasıtasıyla da iletebilecek olan adaylar, istifa veya değişiklik durumlarını il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına bildirebilecek.

Siyasi partiler ise aday listelerinde meydana gelebilecek değişiklikleri seçim takvimine uygun bir şekilde tamamlayabilecek. Ancak, aday listelerinin kesinleştiği 3 Mart tarihinden sonra ölüm veya istifa gibi nedenlerle oluşan eksiklikler, maalesef tamamlanamayacak. Bu durumda, seçilmeleri halinde boşalan yerlere gelecek isimler, kendilerinden sonra gelenlerin seçilmiş sayılacağı bir süreci başlatmış olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal