YÖK Başkanı Yekta Saraç: Kadın Akademisyen Sayımız, Türk Akademisi İçin Yüz Akı Bir Durum

Türkiye’de görevli kadın rektörler, YÖK’te gerçekleştirilen toplantıda YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın önderliğinde bir araya geldi.

10.06.2021-16:23 - (Son Güncelleme: 10.06.2021-16:23) YÖK Başkanı Yekta Saraç: Kadın Akademisyen Sayımız, Türk Akademisi İçin Yüz Akı Bir Durum

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın önderliğinde Türkiye’de görev yapan kadın rektörler, YÖK’te gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi.

Kadın rektörlerle bir araya gelen YÖK Başkanı Yekta Saraç, akademide kadının güçlenmesine dair yeni planlar için çalışma yapılacağı belirtti. Bu konuda ortaya konacak kriterlerin yine kadın rektörler tarafından belirleneceğini ifade etti.

Toplantının ardından aa muhabirine yaptığı demeçte YÖK Başkanı Yekta Saraç, türk yükseköğretim sisteminde görev alan kadın rektörler ile bir araya gelmelerinin çok yararlı sonuçlarının bulunduğunu belirtti.

TBMM kadına yönelik şiddetin nedenlerini bütün yönleri ile araştırılarak alınması gereken tedbirlerin tespit edilebilmesi amacı ile kurulan meclis araştırması Komisyonu’na geçen hafta bir bilgilendirme yaptığını hatırlatan YÖK Başkanı Yekta Saraç, ''Türkiye’nin, kadın akademisyen sayısında çok iyi durumda olduğunu hatta batı Avrupa ülkeleri ile mukayese edilmeyecek düzeyde üst düzeyde olduğunu görüyoruz. Kadın akademisyen sayımız, Türk akademisi için yüz akı bir durum'' diye konuştu ve açıklamalarına devam etti.

Avrupa Komisyonu’nun bu ay sonuçlanacak bir raporunun yayımlanacağına ifade eden YÖK Başkanı Yekta Saraç, ''o raporda da Türkiye’nin akademide ve Ar-Ge'de kadın doktoralı iş gücü görünürlüğünün ortalamaların çok üstünde olduğu hususu ortaya çıkıyor'' dedi.

ARTIŞIN DURMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ

''Kendilerine bizim bir sorumuz oldu. Avrupa üniversitelerinde kadın akademisyen oranının artışının durduğunu, bunun sebebinin ne olduğunu ve Türkiye olarak bundan endişe duyduğumuzu kendilerine ifade ettik. Türkiye'nin kadın akademisyen verilerini kendilerine sunduğumuzda hayretler içerisinde kaldılar. Türkiye, akademideki kadınların görünürlüğü açısından çok iyi bir durumda, batı Avrupa ülkelerine göre çok daha iyi bir durumda. İleriye yönelik de daha da umutla bakmamıza yol açan gelişmeler de var. Doçent kadın akademisyenlerle erkek doçent akademisyenler arasındaki makas aralığının daha kapalı olduğunu, kadın doktor öğretim üyelerine baktığımızda ise makasın neredeyse kapanmış olduğunu, kadın araştırmacı görevlilerine bakıldığında ise bu oranın kadınlar lehine olduğunu görüyoruz. Yani Türkiye’de geleceğin profesör oranının kadınlar lehine daha fazla olacağını söyleyebiliriz.'' dedi ve açıklamasına devam etti.

YÖK Yekta Saraç

YÖK Başkanı Yekta Saraç, kadın rektörlerle gerçekleşen toplantıya dair ise şu bilgiler verildi:

''Akademide kadının güçlenmesine yönelik bir çalışma başlatıyoruz. Bugünkü toplantımız da aslında bunun bir habercisi. Kadın rektörlerimizle müzakere ettiğimiz husus, kadın akademisyen oranlarıyla ilgili bu gelişimin daha da güçlü şekilde nasıl devam ettirileceği, bunun üst yönetici başlığı altında nasıl daha da ileri götürüleceği hususuydu. Diğer taraftan da kız öğrencilerimizin bulundukları kampüste daha rahat, daha güvenli daha huzurlu bir şekilde eğitim öğretimlerini sürdürmelerine yönelik nasıl tedbirler alınacağı hususlarını da müzakere ettik.''

KAMUOYUNA AÇIKLAYACAĞIZ

YÖK Başkanı Yekta Saraç, ''Karar mekanizmalarımıza da bu raporu yansıtacağımız konusunda sözümüzü ifade ettik. Akademideki kadının güçlendirilmesi, kampüslerdeki kız öğrencilerimizin daha güvenli ortamlarda daha huzurlu bir şekilde eğitim öğretimlerini sürdürebilmelerine ilişkin kriterler, yine kadın rektörlerimiz tarafından belirlenecek. Bu bir ilk. Ama biz başka bir hususu eklemek istiyoruz. Bu kriterlere göre üniversiteleri değerlendireceğiz ve kamuoyuna bu kriterler neticesindeki üniversitelerin durumunu çok şeffaf bir şekilde açıklayacağız. Engelsiz üniversite ödülleri gibi kadın öğretim üyelerinin ve üst yöneticilerin istihdamı ile güvenli kampüs gibi fiziki kriterleri belirleyerek, üniversiteleri bir sıralamaya tabi tutacağız ve bu sıralamayı kamuoyuna açıklayacağız.'' dedi.

Yekta Saraç'ın toplantıya katılmış olan kadın rektörlerden bir bölümünün kampüslerdeki kadına yönelik tacize dair cezaların yetersiz olduğu hususunda görüş bildirdiği de ifade edildi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, ''Konunun hukuki boyutunu da yine kadın rektörlerimiz ele alacak. Disiplin mevzuatında da buna yönelik herhangi bir değişiklik gerektiren bir husus var ise onların da üzerinde çalışacak olan kadın rektörlerimiz ve biz de bunu gerekli mercilere taşıyacağız'' 

YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni YÖK olarak tüm süreçlerde olduğu gibi bu konuyu da kararlılıkla devam edeceklerini belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal