YOİKK Eylem Planı ile Türkiye'de çalışma hayatı değişiyor: Haftada 4 gün çalışma sistemi geliyor mu?

Türkiye'de haftada 4 gün çalışma modelinin gündeme gelmesiyle birlikte Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, mesai saatlerinde kısalma olmayacağını açıkça belirtmişti. Ancak hükümet, çalışanları ilgilendiren yeni bir planı devreye soktu. 57 maddelik YOİKK Eylem Planı'na göre, esnek çalışma düzenlemeleri yapılacak. Çalışma hayatındaki değişiklikleri içeren YOİKK Eylem Planı, çalışanların iş yaşamında daha esnek bir yapıya kavuşmalarını amaçlamaktadır

02.03.2024-12:28 - (Son Güncelleme: 02.03.2024-12:28) YOİKK Eylem Planı ile Türkiye'de çalışma hayatı değişiyor: Haftada 4 gün çalışma sistemi geliyor mu?

Çalışma saatleri kısalacak mı? sorularının yanıtı aranırken, Türkiye'de gündeme gelen haftada 4 gün çalışma modeliyle birlikte esnek çalışma düzenlemelerine ilişkin yeni adımlar atılıyor. Bu konuda detaylar, 57 maddeden oluşan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı'nda yer alıyor. Plan, esnek çalışma modellerine ilişkin mevzuat değişikliklerini öngörüyor. YOİKK Eylem Planı kapsamında, uzaktan çalışma, kısmi süreli çalışma ve geçici süreli çalışma gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişiklikleri planlanıyor. Bu adımların, çalışanların iş ve özel hayat dengesini kurmalarını ve iş verimini artırmalarını sağlamak amacıyla atıldığı belirtiliyor.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, esnek çalışma modellerine ilişkin yeni düzenlemeler konusunda ilgili birimler ve kuruluşlarla iş birliği yapacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, YOİKK kapsamındaki kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları bu iş birliği çerçevesinde yer alacak. Bu kapsamda yapılan teknik çalışmalarda, çalışabilir nüfusun, özellikle kadınlar, gençler ve engellilerin de içinde bulunduğu çeşitli kesimlerin çalışma hayatına daha etkin ve kalıcı bir şekilde katılımını sağlamak hedefleniyor.


Işıkhan’dan açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mesai saatlerinin kısalacağına dair ortaya atılan iddialara yönelik yaptığı açıklamada, mesai saatlerinde bir kısalmanın olmayacağını belirtti. Ancak, esnek çalışma modellerine ilişkin YOİKK Eylem Planı'nda yer alan bilgilere göre, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği yapılması planlanıyor. Bu düzenlemelerin 2024 içinde tamamlanması hedeflenirken şu açıklama yapıldı:

“Tabii ki çalışma hayatı dinamik bir yapıya sahip ve her zaman üzerine konuşulacak, 'Daha iyi nasıl yaparız?' diye tartışılacak bir alandır. Bilmenizi isterim ki biz istişare kültürüne önem veren bir hükümet ve bakanlığız.Geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanımız İş Kanunu'nun yeniden ele alınması konusunda bir açıklaması oldu. Biz de akabinde hemen gerek Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu gerek Adalet Bakanlığımız ile çalışma toplantılarımıza başladık, bu süreç devam ediyor. Biz daima işçimizin ve işverenimizin kazanılmış haklarını korumayı öncelikliyoruz, devamında ise Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir iş kanunu ve çalışma hayatı konusunda da elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isterim. Bu yüzden doğrudan bizden bir açıklama gelmediği sürece kamuoyunda yer alan haberlerin dikkate alınmaması gerektiğini belirtmek isterim.”


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal