Yıllık izin nedir, yıllık izin hesaplanırken nelere dikkat ediliyor? İşte yıllık izinle ilgili bilmeniz gereken her şey!

Yaz ayının gelmesiyle tatil planı yapan çalışanlar yıllık izinlerini de hesaplamaya başladı. Peki, yıllık izin hesaplaması nasıl yapılıyor? Yıllık izin hesaplanırken nelere dikkat ediliyor? İşte detaylar...

15.04.2022-15:32 - (Son Güncelleme: 15.04.2022-15:32) Yıllık izin nedir, yıllık izin hesaplanırken nelere dikkat ediliyor? İşte yıllık izinle ilgili bilmeniz gereken her şey!
Senelik ücretli izinler tüm çalışanların yasalar ile Anayasa'dan kaynaklı olan hakkıdır. Bu hak çalışanlar için çok büyük bir önem taşıdığı için işverenler çalışanlara bu hakkı kullandırmak zorundadır. İşverenin kullandırmama hakkı olmadığı gibi işçinin de kullanmama hakkı yoktur. Peki, yıllık izinler neye göre hesaplanıyor? Kullanılmayan yıllık iznin parası ödeniyor mu?

Kimler senelik izin kullanabiliyor?

Kişilerin senelik izin haklarının olması için minimum 1 sene çalışmış olmaları gerekiyor. Bir ile beş sene arasında çalışan kişiler minimum 14, beş ile on beş sene arasında çalışanlar minimum 20, on beş sene ve üstü çalışanlar ise minimum 26 gün izin kullanabiliyor. 50 yaşın üstünde ve 18 yaşın altında olan çalışanların izin gün sayıları yirmi günün altında olamaz. Yer altı işlerinde çalışmakta olan kişilerin senelik izin günleri 4'er gün fazla uygulanmakta.

1 yılın altındaki çalışanlar yıllık izin kullanabiliyor mu?

Yasalara göre bir seneyi doldurmamış çalışanlar yıllık izne çıkamıyor. Ancak, işveren istediğinde işçisine bir senesi bittikten sonra kullanacağı izin günlerini avans olarak kullandırma hakkına sahip.

1 yıl hesaplaması nasıl yapılıyor?

Senelik iznin kullanılması için gerekli olan bir sene hesaplaması yapılarken işyerinde olunan bütün zamanlar dahil ediliyor. Yani, deneme süreleri de söz konusu bir senenin içinde oluyor. Ayrıca doğum izinleri gibi izinler de bu süreye dahil edilmektedir.

Part-time işlerde yıllık izin var mı?

Bu şekilde çalışan kişilerin bir senelik süreleri de işe başlama tarihi sonrasında geçen zaman olarak hesaplanıyor. Çalışmadıkları günler de hesaba katılıyor. Yani, işe başlamış oldukları günden bu zamana bir sene geçip geçmediği dikkate alınıyor. Kısmi süreli veya çağrı üstüne iş sözleşmesiyle çalışmakta olanlar senelik izin hakkında tam süreli çalışanlar gibi yararlanırlar ve farklı bir işleme tabi tutulmazlar.

İzin günlerini bölmek mümkün mü?

Senelik izinlerle alakalı yapılan düzenlemelerin ardından izinler birinci bölümü on günden az olmaması şartıyla istenilen güne dek bölünebilmekte. Bu doğrultuda kişiler izinlerini birer gün olarak kullanmayı istediklerinde kullanabiliyorlar.

Çalışanlar istediklerinde yıllık izne çıkabilirler mi?

Çalışanların böyle bir hakları mevcuttur, ancak çalışma düzeninden dolayı burada karar işverene kalıyor. İşyerinde ki kıdem ile bir önceki sene izin kullanılan tarihler dikkate alınıp öncelik hakkı oluşturuluyor. Senelik izinler, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nde belirtilmiş olan usul ile esaslar dikkate alınarak yürütülüyor. İşverenler, işyerinde yapılan işin niteliği ile özelliğini dikkate alıp senelik ücretli izinlerin belli dönemlerde kullanılmasına dair düzenlemeleri yapabilir. Bunun nedeni ise işverenin işyeri yönetim hakkından kaynaklıdır. Genel olarak izin tarihleri iş yerindeki karşılıklı anlayışla çözülmektedir.

İzin dilekçeleri ne zaman verilmeli?

Kişiler senelik izin dilekçelerini, izne çıkmak istedikleri tarihten minimum 1 ay öncesinde işverene vermek zorundalar.

 yıllık izin

Yıl içinde kullanılmayan izinler yanıyor mu?

Kullanılmayan izinlerin yanması gibi bir durum yoktur. Farklı nedenler ile kullanılmamış olan izinler bir sonra ki dönemde kullandırılabildiği gibi, kişinin işten ayrılması durumunda da son maaşta para olarak ödemesi yapılır. Söz konusu ödeme tazminat alınıp alınmamasına bağlı olmadan yapılan bir ödemedir.

İzin paraları ne zaman alınıyor?

İşçilerin izin kullanmayıp parasını talep etmek gibi bir hakları yoktur. Bundan dolayı da yıllık izinlerin yerine para alınamıyor. Fakat, kullanılmamış izinler varsa kişi işten çıkarken son maaşının üstünden hesaplama yapılarak para ödenir. İzin ücretlerinin hesaplanmasında bir tam sene hesaplanır. Bir senenin altındakiler hesaplamaya katılmaz.

Yıllık izinde eksik maaş mı alınıyor?

Senelik izinler ücretli izinler olduğu için çalışanın maaşı tam ödenmektedir. Sigorta primleri de tam ödendiği için maaşta bir azalma yaşanmaz.

Gazetecilerin izin süreleri belirlenirken neler dikkate alınıyor?

Gazetecilere minimum bir sene çalışma şartı ile dört haftalık izin kullandırılıyor. Mesleki geçmişi on seneden fazla olan bir gazeteciye ise altı haftalık ücretli izin hakkı tanınıyor. Gazetecilerin kıdemleri diğer çalışanlardan ayrı olarak aynı kurumda verdiği hizmeti doğrultusunda değil, meslekteki hizmet süresi dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal