Yıl Dönümü Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Yıl dönümü’ de onlardan biri. Peki; yıl dönümü mü yıldönümü mü, TDK doğru yazılışı nedir, içinde yıl dönümü’ geçen cümleler nelerdir?

25.04.2020-08:58 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-10:34) Yıl Dönümü Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "yıl dönümü"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "yıl dönümü" olarak ortaya çıkıyor.

Bazı örneklerde görülen “yıldönümü” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “yıl dönümü” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamları şöyle:

“Herhangi bir olayın üzerinden bir yıl geçtikten sonra yeni bir yılın başladığı gün, seneidevriye.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Bir yıl dönümü akşamı ufak köşkün önünde oturuyorduk. (Falih Rıfkı Atay)

- Yıl dönümü kutlamamı anılarımla baş başa yapacağım. (Mihail Bulgakov)

- Geçen her günü, her yılı /Alıştım hep aynı düşünceyle uğurlamaya / Hangisi gelecekteki ölümümün / Yıl dönümü olacak acaba? (Puşkin)

- Anneciğimin ölümünün yıl dönümü yaklaşıyor. Sanki o gün ikinci bir kez ölecekmiş gibi giderek daha çok korkuyorum. (Roland Barthes)

- Evlilik yıl dönümümüz kutlu olsun.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal