Yetişkinler İçin Düzenlendi: O Şehirde Heyecanlı Turnuva!

Kırklareli'nde, Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde “Yetişkin Gençler Huzur Bocce Şampiyonası” düzenlendi.

14.08.2024-16:50 - (Son Güncelleme: 14.08.2024-17:12) Yetişkinler İçin Düzenlendi: O Şehirde Heyecanlı Turnuva!

Turnuvada Kırklareli Huzurevi Takımı ile Edirne Huzurevi Takımı karşı karşıya geldi. Çekişmeli geçen müsabakada, Edirne Huzurevi Takımı rakibini 12-8 yenerek şampiyon oldu. Etkinlik, sadece sportif rekabet değil, aynı zamanda huzurevi sakinleri arasında güçlü dostluk bağlarının kurulmasına da katkı sağladı.


Edirne Huzurevi Takımı Zaferle Ayrıldı

Etkinlik sonunda konuşma yapan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Edirne Huzurevi Takımı’nı başarılarından dolayı tebrik etti. Özbaş, tüm takımlara teşekkür ederek, bu tür etkinliklerin dostluk ve dayanışmayı artırdığını belirtti. Ayrıca, gelecekteki karşılaşmalarda başarılar diledi.


Bocce nedir?

Dünyanın en eski spor dallarından biri olan Bocce, pek kimsenin bilmediği ve bowlinge benzeyen,demir bilyelerle oynanan bir oyun ve spor branşıdır. Dünyanın birçok bölgesinde oynanan bu sporun ve oyunun  kökeni hakkında kesin bilgiler olmamasına rağmen kökenin milattan öncesi Anadolu topraklarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yüzden de en eski spor dallarından biri olarak kabul edilmiştir.  Günümüzde oynanan  halini ise ilk Romalılar oynamış ve Bocce olarak adlandırmışlardır.

Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa (pallinoya) yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.

Bocce sahası uzunluğu 26mt 50cm, genişliği 4mt 50cm bir dikdörtgen sahada oynanır. Tek kişilik bocce müsabakalarında oyuncular 4’er topla, 2’li veya 3’lü müsabakalarda 2’şer topla oynanır.

Bocce sporu dört farklı oyun sisteminden oluşmaktadır. Bunlar;

Raffa,

Volo,

Petank

Çim Topu


Ülkemizde ilk kez 1990’lı yılların başında Raffa sistemi oynanmaya başlanmış, 1995 yılında bu spor Herkes İçin Spor Federasyonu çatısı altına girmiştir. Daha sonra Beyzbol ve Softbol Federasyonuna bağlanan Bocce sporu, 14 Ekim 2004 tarihinde Merkez Danışma Kurulu kararıyla Bowling ve Dart ile birlikte ayrı bir federasyon çatısı altında toplanmıştır.

11-14 yaşlar için gençler kategorisi vardır. 17 yaşından büyükler için büyükler kategorisidir.  Oyun topları yuvarlak ve sentetik olmalı. Bocce için ideal topların boyutları ise şöyledir;

-Büyük top 107 -113 mm çapta olmalı ve 920 -1.00 gram ağırlığında olmak zorundadır.


-Bayanlarda ve küçük gruplarda ise ağırlık 900 gram,çap 106 mm olmalı.


-Küçük top yani misket olanı 4 cm çağında ve 50 gr olmalıdır.


Bu sporun çocuklarımıza en büyük faydası el, göz ve beyin üçlü koordinasyonun gelişimine faydasıdır, Özel gereksinimli çocuklarımızında oynayabileceği ve onların gelişimine büyük katkılar sunan bir spordur.Açık havada oynanması, arkadaşlarla beraber sohbet ortamı oluşturması,sosyal bir oyun olması çocuklarımızın sporu mutlulukla yapmasına neden olmaktadır. Spor çocuklarımızın kendine güven, yaratıcılık yeteneklerinin gelişmesi kısaca hayatımızın her alanında fayda sağlamaktadır.

Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal