Yerli ve Milli Konumlama ile Riskler Ortadan Kalkacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Milli Uzay Programı’nda dikkati çeken başlıklardan biri de ‘Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi' oldu. Uzmanlar, bu adımla askeri operasyonlarda ‘kesinti’ ya da ‘aldatma’ riskinin minimize edileceği görüşünde.

11.02.2021-12:52 - (Son Güncelleme: 11.02.2021-12:52) Yerli ve Milli Konumlama ile Riskler Ortadan Kalkacak!

Cumhuriyetin 100’üncü yılında Ay ile ilk teması kurmak, uzay liman işletmeciliği, bir Türk vatandaşını uzaya göndermek gibi farklı hedeflerin yer aldığı programda ‘Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek’ amacı da öne çıkan konulardan oldu.

Dünyada 6 ülke bunu başardı

Peki ama yerli ve milli imkanlarla geliştirilecek bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi neden önemli? Mevcut durumda Türk Silahlı Kuvvetleri bunun için ne kullanıyor? Yeni sistemin etkisini hangi alanlarda göreceğiz? Tüm bu soruların yanıtını Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz ile konuştuk.

Oğuz, bu tarz bir yapıyı dünyada sadece 6 ülkenin kullandığını söyledi.

Bunlardan ilkinin ABD olduğunu ve Navstar GPS ismiyle çıkarılan programın, GPS olarak adlandırılan sistemin ilk örneği olduğunu anlatan Oğuz, Rusya’nın Glonass, Çin’in ise BeiDuo ile bu alanda yer aldığını söyledi.

Diğer ülkelerden farklı olarak Avrupa’nın bütünsel bir yaklaşımla süreci ele aldığını ve Galileo ismi verilen sistemi ortak kullandıklarını anlatan Turan Oğuz, bu ülkelerden farklı olarak Japonya ve Hindistan’ın da bu alanda bayrak gösterdiğini kaydetti.

'Japonya QZSS sistemiyle, Hindistan ise Hint Bölgesel Uydu Konumlandırma Sistemi NavIC ile bölgesel olarak konumlama yapan iki ülke oldu' diyen Oğuz, Türkiye’nin de bu iki ülkeye benzer şekilde ‘bölgesel’ bir sistem üzerinde yoğunlaşmasını beklediğini vurguladı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal