Yerli teknoloji yine iş başında: EGEDES artık yollarda! Saniyeler içinde tespit edebiliyor

Yerli teknoloji yine iş başında. Egzoz muayenesi yaptırmayan araçların tespit edilmesi amacıyla geliştirilen yerli araç Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) yollardaki yerini aldı. EGEDES sayesinde muayene yaptırılmayan araçlar saniyeler içinde tespit edebiliyor. İşte detaylar...

03.09.2022-11:11 - (Son Güncelleme: 03.09.2022-16:26) Yerli teknoloji yine iş başında: EGEDES artık yollarda! Saniyeler içinde tespit edebiliyor

Egzoz muayenesi yaptırmayan araçların tespit edilmesi amacıyla yerli imkanlarla geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) yollardaki yerini aldı. EGEDES ile yapılan ilk denetimlerde alınan sonuçlara göre yeni sistem sayesinde muayene yaptırılmayan araçlar saniyeler içinde tespit edebiliyor.

EGEDES artık yollarda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kirliliğine karşı başlattığı Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) projesi 81 ilde kullanılmaya başlandı. Söz konusu projeye göre egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların tespiti saniyeler içerisinde yapılacak. ASELSAN tarafından yerli imkanlarla geliştirilen mobil plaka tanıma sistemi (MPTS) cihazlarının yerleştirildiği EGEDES uygulaması, 43 ilin geçiş güzergahı olarak bilinen Kırıkkale’de uygulanmaya başlandı. 

EGEDES uygulaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar, proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada  EGEDES sayesinde egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların trafiği aksatmadan birkaç saniyede tespit edildiğini söyledi. 

Eylül ayının ilk gününden itibaren EGEDES projesinin 81 ilde uygulanma sürecinin başladığını kaydeden Atar, "2020 yılından beri deneme ölçümleri yapılıyordu. Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla ASELSAN arasında yapılan bir sözleşme çerçevesinde plaka okuma sistemi ile yoldan geçen araçların plakalarını otomatik olarak okuyor. Sistem envanterden taramasını yapıyor. Egzoz emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığının tespiti gerçekleşiyor. Bunun en büyük avantajı; daha çok daha seri bir şekilde denetim yapmak. Önceden araçlar durduruluyordu vatandaşlarımızın hem zamanı alınıyordu hem trafik tıkanıyor malum Kırıkkale, 43 ilin kesişim noktası. Ciddi bir araç yoğunluğu var. Ciddi de bir emisyon hacmi var" dedi.

Hava kirliliğini önlemeyi amaçlıyoruz

Egzoz muayesini yaptırmayan araçların tespit edilmesiyle hava kirliliğinin önüne geçmeyi amaçladıklarını söyleyen Atar, ‘’Amacımız burada bakanlığımızın yürüttüğü proje çerçevesinde daha çok aracın tespit edilerek hava kirliliğinin önlenmesi. Türkiye genelinde yaklaşık 26 milyon civarında trafiğe kayıtlı araç mevcut. Bunların 1 milyon 240 bin adet civarında egzoz emisyonunun yapılmadığı tespit ediliyor. Fakat bunların ölçümleri ve tespitleri yapmak için bu sistemi devreye alarak anında egzoz emisyonun olup olmadığı tespiti yapılarak hava kirliliğinin önlenmesi amaçlanıyor" diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal