Yerli Sprey Aşısının Mutasyona Karşı Etkisi Kanıtlandı

Yerli aşının etkileri açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı, burundan sprey olarak uygulanan yerli intranazal koronavirüs aşısının İngiltere'de görülen varyanta karşı etkili olduğu, bağımsız klinik araştırmalar sonrası belirlendi.

02.04.2021-13:18 - (Son Güncelleme: 02.04.2021-14:18) Yerli Sprey Aşısının Mutasyona Karşı Etkisi Kanıtlandı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'te kurulu Nanografi firması Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Deli, intranazal aşı çalışmasını Şubat 2020'de başlattıklarını, tüm testlerin uluslararası standartlara sahip olduğu GLP laboratuvarlarında tamamlandığını aktardı. 

AŞININ İLK DOZLARININ ÜRETİMİ BAŞLADI 

Ön klinik çalışmaları sonlanan, inaktif ve mRNA aşı modellerinden farklı olarak protein temelli oluşturulan intranazal aşının, Bakan Koca'nın belirttiği gibi yakın bir sürede Faz-1 çalışmalarına başlanacağını söyleyen Deli, ‘Aşının ilk dozlarının üretimi, İyi Üretim Uygulamaları (GMP) sertifikasına sahip tesiste başladı’ dedi. 

‘İNGİLTERE VARYANTINA KARŞI DA ETKİLİ OLACAK’ 

Yunus Emre Deli, ‘Bağımsız laboratuvarlarda gerçekleştirilen testlerde Vuhan suşuna karşı geliştirilen intranazal aşının İngiltere varyantına karşı da etkili olduğu ortaya çıktı. Pre-klinik aşaması tamamlanan Nanografi aşısı, halihazırda yeni varyanta karşı etkili olduğu gibi pandemi sürecinin olumsuz yöndeki seyrinde yeni varyantlara karşı da mRNA aşı teknolojisinde olduğu gibi hızlı şekilde modellenebilecek’ ifadelerini kullandı. 

‘YILDA 250 MİLYON DOZ ÜRETİLEBİLECEK’ 

Deney ve üretim süreçlerinin Faz-3 sonrası ruhsatlandırma çalışmalarını da hızlandırabileceğini söyleyen Deli, ‘Aşının klinik araştırma süreçlerinin 2021 içerisinde tamamlanmasını öngörüyoruz. İntranazal aşı, söz konusu üretim tesisinde mevcut kapasiteyle yılda 250 milyon doz üretilebilecek’ bilgisini verdi. 

Yunus Emre Deli'nin aktardığı bilgiye göre, intranazal uygulama modeline dayanan protein temelli yerli koronavirüs aşısı bir platform olarak geliştirildi. Böylelikle farklı hastalıklar için de aşı tasarımları yapılabilecek, Türkiye'nin diğer aşı gereksinimleri de yerli çalışmalarla giderilebilecek. Alanında en bilinen moleküler biyolog takım lideri olan Ahmet Çağlar Özketen tarafından yönetilen araştırma takımı, yeni aşı çalışmaları için de hazırlıklarını bitirdi. 

TÜSEB KLİNİK ARAŞTIRMA SAFHALARI OLACAK 

Bir seneyi geçen süredir devam eden yerli intranazal aşının Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle klinik araştırma safhaları olacak. Fikri-mülkiyet hakları TÜSEB'e devredilen çalışmanın klinik araştırma safhaları, Sağlık Bakanlığı uzmanlarının yönlendirmeleriyle devam edecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamalarda sürekli bahsettiği intranazal aşı, uygulamada büyük kolaylık getirecek, protein temelli tasarımından dolayı da yüksek güvenlikli olacak. 

İNTRANAZAL AŞI TERCİH SÜRECİNDEKİ ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRACAK 

Bakan Koca, daha önce belirttiği açıklamada, vatandaşların farklı aşı teknolojilerini tercih edebileceğini söylemişti. Türkiye'de vatandaşlara halihazırda inaktif ve mRNA olmak üzere 2 farklı aşı teknolojisi sunulurken, intranazal aşının da tercih sürecindeki çeşitliliği artıracağı öngörülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal